Megkezdődtek a szakmai versenyek Szegeden

Szigorú járványügyi intézkedések mellett kezdődtek meg Szegeden a szakmai tanulmányi versenyek megyei elődöntői. A Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) megyei elődöntőin 35 szakmában mintegy 404 tanuló versenyez 3 héten át a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a kamarai székházban, Szegeden.

A megmérettetésre a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Szegedi Szakképzési Centrum valamennyi tagintézményéből, továbbá a Szegedi Szent Benedek School of Business Technikumból, és a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Szegedi tagintézményéből érkeznek versenyzők. Ők az elődöntőkben elméleti feladatokat teljesítenek, míg a gyakorlati tudásukról a legjobbak a későbbi középdöntőkben adnak számot. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt két országos verseny döntőjére hagyományosan a Szakma Sztár Fesztiválon kerül majd sor.

Az eredményesen szereplő fiatalok akár mentességet is kaphatnak a komplex szakmai vizsga írásbeli része alól, amennyiben elérik a 60 százalékot – közölte a megyei megmérettetést koordináló dr. Beregszászi Ferenc duális képzési tanácsadó. Hozzátette: a legjobbak a középdöntőbe kerülnek, ahonnan a Szakma Sztár Fesztiválon megrendezendő országos döntőkre juthatnak, ahol ismert cégek és szponzorok is felfigyelhetnek rájuk.

A tanácsadó kiemelte, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakmai versenyek célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, és verseny szervezése a szakmát tanuló tehetséges tanulóknak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél.

Verseny a járvány alatt

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett, hatályos egészségügyi és járványügyi szabályok, valamint a hatáskörrel rendelkező intézmények (pl. Nemzeti Népegészségügyi Központ) által meghatározott intézkedések betartása (pl. lázmérés, távolságtartás, maszk, szellőztetés, kézfertőtlenítő biztosítása stb.) mellett bonyolítja le a kamara. A területi írásbeli elődöntők beosztásakor és az ülésrend kialakításakor a kamara kiemelt figyelmet fordít a versenyzők közötti fertőzés kockázatának minimalizálására, éppen ezért a teremben a vizsgázók számának korlátozásával (max. 10 fő), valamint a minimum 1,5 m távolság biztosításával rendezik meg a megmérettetés első fordulóját.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Az államtitkár szerint a gyengülő gazdaság miatt a tanárok meggondolják majd a felmondást

Erkölcsi győzelemként értékelte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúria azon döntését, amely szerint jogszerű volt a pedagógusok sztrájkja januárban – mondta Komjáthy Anna, a szervezet választmányi elnöke az rtl.hu-nak. A jövőbeli munkabeszüntetésekre azonban ez nem lesz hatással, mert azóta a kérdést már jogszabály rögzíti.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink