Megtiltották a benzinkutaknak, hogy bezárjanak, vagy rövidebb ideig legyenek nyitva

Szombat éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagok hatósági áras forgalmazásáról szóló rendelet részletes szabályozása, amely alapján a kormány ellentételezés nélkül elveheti ideiglenesen az üzemeltetőtől azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be a szabályokat.

A Közlönyben megjelentek szerint a kutak üzemeltetői kötelesek 2021. november 18-ig a céges adatokat elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalni azt, hogy üzemeltetni fogják a töltőállomásokat. Amennyiben üzemszünetet rendelnek el vagy a megszabott hatósági árnál magasabban értékesítik az üzemanyagot, akkor nem lehetnek nyilvántartott szolgáltatók.

Minden kútnak, amely legalább három hónapja forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni, tehát nem teheti azt meg egyik üzemeltető sem, hogy csak olyan prémium üzemanyagot árusít innentől kezdve, amelyre nem vonatkozik az árak befagyasztása. Az a kút, amelyik nem tudja ezeket az üzemanyagokat hét napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani, azt be kell zárni.

Szabályozza a rendelet a nyitvatartási időt is: eszerint a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk a töltőállamosoknak, nincs lehetőség attól eltérő nyitvatartás bevezetésére.

A kormányrendelet egyik legérdekesebb része, hogy amennyiben egy benzinkút üzemeltetőjét a fenti szabályok megsértése miatt eltiltját az árusítás folytatásától, akkor a témában illetékes miniszter kijelölhet a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő másik üzemeltetőt arra, hogy onnantól ideiglenesen átvegye az adott kút működtetését.

Amennyiben nincs ebben a körben olyan, aki erre alkalmas lenne, akkor szabadon kijelölhet bárkit erre a szakminiszter. A részletszabályok szerint ebben az esetben az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül és az abból származó bevétel is őt illeti meg.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Megrongálták a földeáki konyha kerítését

Keressük azt – az egyelőre ismeretlen, – a személyt/személyeket, akik a hétvégén a Napközi konyha épületénél a Gagarin utca felől a 3D kerítéselemet megrongálta – írja felhívásában Hajnal Gábor polgármester.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink