Megtiltották a benzinkutaknak, hogy bezárjanak, vagy rövidebb ideig legyenek nyitva

Szombat éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az üzemanyagok hatósági áras forgalmazásáról szóló rendelet részletes szabályozása, amely alapján a kormány ellentételezés nélkül elveheti ideiglenesen az üzemeltetőtől azokat a benzinkutakat, ahol nem tartják be a szabályokat.

A Közlönyben megjelentek szerint a kutak üzemeltetői kötelesek 2021. november 18-ig a céges adatokat elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalni azt, hogy üzemeltetni fogják a töltőállomásokat. Amennyiben üzemszünetet rendelnek el vagy a megszabott hatósági árnál magasabban értékesítik az üzemanyagot, akkor nem lehetnek nyilvántartott szolgáltatók.

Minden kútnak, amely legalább három hónapja forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni, tehát nem teheti azt meg egyik üzemeltető sem, hogy csak olyan prémium üzemanyagot árusít innentől kezdve, amelyre nem vonatkozik az árak befagyasztása. Az a kút, amelyik nem tudja ezeket az üzemanyagokat hét napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani, azt be kell zárni.

Szabályozza a rendelet a nyitvatartási időt is: eszerint a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk a töltőállamosoknak, nincs lehetőség attól eltérő nyitvatartás bevezetésére.

A kormányrendelet egyik legérdekesebb része, hogy amennyiben egy benzinkút üzemeltetőjét a fenti szabályok megsértése miatt eltiltját az árusítás folytatásától, akkor a témában illetékes miniszter kijelölhet a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő másik üzemeltetőt arra, hogy onnantól ideiglenesen átvegye az adott kút működtetését.

Amennyiben nincs ebben a körben olyan, aki erre alkalmas lenne, akkor szabadon kijelölhet bárkit erre a szakminiszter. A részletszabályok szerint ebben az esetben az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül és az abból származó bevétel is őt illeti meg.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Az Adatvédelmi Hatóság szerint is visszaélt hatalmával az EMMI

Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amiért visszatartja az Ujhelyi István által kikért közérdekű információkat – közölte az EP-képviselő. A szocialista politikus a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata alapján azt írta: bebizonyosodott, hogy az EMMI tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza.

Tovább olvasom »