Mi a fene történik Ózdon azóta, hogy jobbikos a polgármester?

[ad 1]

Ózd a legnagyobb település azok között, ahol a 2014-es önkormányzati választásokon jobbikos polgármestert választottak. Mi történt azóta? Javult a közbiztonság? Vannak beruházások? Lehet fideszes hátszél nélkül teljesíteni, vagy elzárták a pénzcsapokat, ahogyan azt régen ígérték? Megnéztük, milyen statisztikákkal rendelkezik, és milyen világot él a borsodi város. 

13878152

Janiczak Dávid 2014 novemberében 64.44 százalékos eredménnyel lett polgármester. Az önkormányzat ettől kezdve komoly fideszes belharcok helyszínévé vált, és sorra léptek ki képviselőik a frakcióból, sőt: a kormánypárt még alapszervezetét is elvesztette Ózdon, így szinte akadály nélkül szilárdulhatott meg a nemzeti párt vezető pozíciója. Ennek ellenére azt mondják, a Fidesz-MSZP kormányváltások két évtizedes, már hagyományosnak számító tisztogatása mégis elmaradt, így személyi változások inkább történtek a kétirányú elégedetlenség, mintsem politikai bosszúk miatt.

97573410

Ami eddig jól működött, most nemvolt elég –  életkép az önkormányzati választás napjáról

Az új testületnek, élén az akkor mindössze 27 éves polgármesterrel kemény elvárásokkal kellett szembeállnia. Az elkezdett, új irányvonal azonban nem merült ki az üres lózungok hangoztatásában, hanem szinte minden területhez hozzányúltak.

Bevezettek olyan szigorításokat, melyek a szó szerinti “ingyenélők” kiskapuit zárják be: például ma már nem kapnak szociális lakást azok, akik hosszútávon elmaradnak a jelképes bérleti díjakkal és a számlákkal, vagy netán megrongálják az ingatlant. Durvább esetben, a szabályszegő, rossz életvitelű embereket pedig egyszerűen kilakoltatják.

Egyúttal véget vetettek annak az országosan elterjedt gyakorlatnak, hogy a lakók a felhalmozott tartozások miatt elvesztik bérleti jogukat, de miután az önkormányzat közpénzből kiegyenlíti a számlákat, a bérlővel újabb szerződést kötnek, a folyamat pedig kezdődik előröl.

A polgármester tavaly novemberi értékelőjében foglaltak szerint az önkormányzat célja, hogy az egészséges, tetterős emberek ne segélyből éljenek, a lehetőségekkel pedig csak a valóban rászorulók élhessenek. Mondhatni, ez egy egészen más típusú hozzállás, mint amit a PM-es Karácsony Gergelyék Zuglóban csinálnak.

Bővebben a tavalyi évértékelőről:

https://www.youtube.com/watch?v=n4ipE-iXBvc

Ellenőrzés, bírság, kilakoltatás

A közbiztonság javítása természetesen a legtöbb borsodi településen kiemelt jelentőségű, főleg, ha annak jobbikos vezetést választottak. A beszámoló szerint ha nem is áll minden bűnöző vigyázzállásba a csendőrök puszta gondolatától, azért a bűnügyek mégis mintegy 17,37 százalékkal csökkentek már az első évben, ebből a lopások 34,22 százalékkal estek, míg a rablások kétharmada szűnt meg.

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink