Mit hozott az idei ősz Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacára?

Az elmúlt években az eladásra kínált családi házak árai hihetetlen ütemben növekedtek. Habár az előző évben volt némi stagnálás a koronavírus beköszöntével, és visszaesések is voltak az árakban a megye legtöbb településén, azonban ez a jelenlegi kínálati árakon nem látszódik. Az ingatlannet.hu legújabb elemzésében most betekintést nyerhetünk abba, hogy miként is változtak Csongrád-Csanád megye és a nagyobb megyeszékhelyek családi házainak négyzetméter árai az újabb hullám kapujában.

Nem kedvezőek a házak árai a megyében

A vizsgálatba vont települések közül a családi házak tekintetében az átlagos kínálati árak meglepő módon, a legnagyobb mértékben Deszken drágultak tavaly ősz óta, ahol egyetlen négyzetméter átlagosan 405 ezer forintba került. Így a 12 hónapos periódusban négyzetméterenként 222 ezer forinttal kellett többet fizetni most annak, aki Deszken szeretett volna ilyen típusú ingatlant vásárolni.

A megye települései közül Makón 129 ezer Ft/m²-ről 167 ezer Ft/m²-re, Ópusztaszeren 183 ezer Ft/m²-ről 192 ezer Ft/m²-re, Csanádpalotán 51 ezer Ft/m²-ről 60 ezer Ft/m²-re, Földeákon pedig 65 ezer Ft/m²-ről 77 ezer Ft/m²-re emelkedtek az eladásra kínált családi házak átlagárai.

Azonban volt néhány olyan Csongrád-Csanád megyei település, ahol épp ellenkezőleg, csökkentek az ingatlanok átlagos eladásra kínált négyzetméter árai. Így Apátfalván 79 ezer Ft/m²-ről 65 ezer Ft/m²-re, Tiszaszigeten pedig 347 ezer Ft/m²-ről 297 ezer Ft/m²-re estek a házak árai. Így jól jártak azok, akik vártak az ingatlanbefektetéssel.

Megéri a nagyobb megyeszékhelyen házat vásárolni?

Az eladásra kínált családi házak vételi ára hazánk vizsgált megyeszékhelyein sem kedvezett a vásárlók pénztárcájának. A górcső alá vont települések közül a legkedvezőbb áron, Békéscsabán és Szekszárdon lehetett házat vásárolni idén szeptemberben. Ezekben a városokban egy ilyen típusú ingatlan átlagára 210 és 230 ezer Ft/m² között mozgott. Már drágábban, négyzetméterenként mintegy 100-200 ezer forinttal magasabb áron kínáltak eladásra házat a tulajdonosok Szolnokon és Kecskeméten.

Az ingatlanbefektetők az ősz kezdetével, a legmagasabb árakkal Szegeden, Székesfehérváron és Budapesten találkozhattak.  Egy családi házat Szegeden átlag 441 ezer Ft/m²-ért, Székesfehérváron átlag 452 ezer Ft/m²-ért, a fővárosban pedig átlagosan 658 ezer Ft/m²-ért lehetett családi házat megvásárolni.

Vidék az új trend a családi házak vásárlása szempontjából

Csongrád-Csanád megye vonzáskörzetben a befektetők leginkább Deszken, Szőregen, Klárafalván, Sándorfalván, Kübekházán és Újszegeden vásárolnak leginkább családi házakat. A falusi CSOK-nak és a felújítási támogatásnak köszönhetően jelentősen megnövekedett a kereslet a vidéki települések eladásra kínált házai iránt. Ennek következményeképpen átlagosan már ezekben a régiókban sem lehet 10-15 millió forintnál alacsonyabb áron házhoz jutni.

Az új trend pedig még azt is eredményezte, hogy Szegeden elkezdett apadni a lakások iránt az érdeklődés.  A fiatalok egyre inkább a fenntarthatóságot tartják szem előtt. Egyrész a támogatásoknak köszönhetően egyre többen vásárolnak napelemeket, illetve egyre többen kezdik el újra az önellátásra való törekvést.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

128 éve született Török Sophie (született Tanner Ilona) Baumgarten-díjas író, költő, Babits Mihály felesége.

Tovább »

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább olvasom »