Molnárgörények bukkantak fel a Csanádi pusztákon

Az utóbbi hónapokban egyre több molnárgörény bukkan fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Ez a hatékony ragadozó sokat segít a gazdálkodóknak, mert kiszagolja és megfogja a rágcsálókat – írja honlapján a nemzeti park.

A molnárgörény nem azonos a házi görénnyel, bár feltehetően képes a két fajhibridizálódni. Egyértelműen a nyílt pusztai élőhelyekhez kötődik, ezért is hívják más néven pusztai görénynek. Főleg éjszakai aktivitású állat, akár évekig bujkálhat észrevétlenül 1-2 példány, mert olyan helyen mozog, ahol ember nemigen jár.

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén 2012/13-ban volt utoljára számottevő a molnárgörény állomány. Azóta számuk az észlelhetőség szintje alá csökkent. Idén azonban változott a helyzet. Az első egyedeket a nyár derekán pillantottuk meg. Megjelenésük valószínűleg összefügg a hörcsögállomány megerősödésével. A hörcsög ugyanis a molnárgörény legfőbb prédaállata, s mivel jóval nagyobb, mint a pocok, így ha sok van belőle, akkor a molnárgörények állománya is képes megerősödni.

A kikapart hörcsögkotorékok és maradványok egyértelműen utaltak a molnárgörények jelenlétére, később a kamerák éjszakai felvételein is láttuk őket, az utak mentén pedig több elütött példányt találtunk. Nemrég (november utolsó napján) nappal is megpillantottunk egy öreg hím egyedet, amint éppen a kalászos gabonavetésen vadászott. Éjszakai életmódú állatról lévén szó, az állomány nagyságát nagyon nehéz megbecsülni, annyi azonban bizonyos, hogy a Csanádi puszták térségében most mindenhol jelen vannak.

A molnárgörényeknek nagyon kifinomult szaglásuk van, így még az elvermelt hörcsögöket is kiszagolják, és rendkívül gyorsan kikaparják a föld alól. Ezzel nagy hasznot hajtanak a gazdálkodók számára.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotó: illusztráció/Csathó András István)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább olvasom »