Nagy sikert értek el a kerisek a Modellvállalat Szimulációs Országos pénzügyi versenyen

Egy 6 hónapon átívelő versenyen vettek részt a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium tanulói, ami egy modellvállalat szimulációs versenye volt, a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet szervezésében. A diákok sokat tanultak közben, ráadásul az egyik csapat országos harmadik lett.

Amikor megláttam a felhívást úgy gondoltam, a diákok rengeteget tanulhatnak majd belőle, az üzleti tervezésen vitték őket végig. Egy fiktív válllkozást kellett elindítani, valós, jelenlegi problémákra építve, megtervezni – tudtuk meg Lovász Edittől. Összesen 152 nevező csapat volt, a Keri pedagógusa elmondta, ők 9 csapattal indultak, ebből 3 jutott be egy 40 csapatos körbe, akikkel fél éven keresztül kapták online a tananyagot és egy-egy megoldandó feladatot a saját vállalkozásukkal kapcsolatban.

Közülük az egyik társaság 19., másikuk a 17. lett, a harmadik pedig bejutott a 11 csapatos döntőbe, ahol a harmadik helyen zártak. Ők voltak az Észbontók: Niemeyer Jázmin, Harczman Evelin és Csatlós Tímea. A lányok elmondták, egy Varázsgyűrű nevű céget alapítottak, ami egy drogfelismerő gyűrűt forgalmaz. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy van egy felpattintható része, amiben található egy analizáló csík és ez ismerné fel a kábítószereket. Sokat beszélgetnek erről a témáról és a szüleik aggodalmáról, így született meg az ötlet.

A kétnapos döntőben több kiegészítő program is volt, ezek egy része beleszámított az eredménybe. A lányok egyedi pólóval is készültek, aminek hátán ez volt olvasható: ,,A varázslat a lényeg, a gyűrű ereje. Miközben italát élvezi, e gyűrű titkát felfedi.”

Alapvetően pénzügyi verseny volt, de nem csak ilyen irányultságú diákokkal vett részt a Návay iskola, hanem kereskedelmi és turisztikai ágazatban tanulóval is – utóbbiak közé tartozik Varjú Dorina. A turisztikai szakos tanuló szerint a szakma több pontját be tudták építeni és csatlakozott hozzájuk egy pénzügyes társuk is.

Minden hónapban kaptak egy modult, el kellett sajátítani a tananyagot, majd egy tesztet kellett kitölteni és egy-egy feladatot megoldani a vállalkozásra. Ők egy farmot találtak ki különböző programokkal, sajt- és tejkészítéssel. Úgy fogalmazott a megmérettetés kapcsán:

,,Hasznos volt, megtanított arra, hogyan kell megszervezni az egész vállalkozást. Ha egyszer belefogok, akkor már lesz rálátásom a határidők betartására, feladatok értelmezésére. Tanulságos volt a verseny.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Magyar-francia kiállítás nyílik Szegeden

2023. szeptember 23-án 18 órakor egy francia-magyar együttműködés alkalmából Fodor Barbarának, Peták Máriának és Molnár Sándornak nyílik közös kiállítása egy ismert francia alkotóval, Yvan Le Soudier-rel a Tiszatáj Szalonban.

Tovább »

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Hiába van folyamatban per, az Oktatási Hivatal megszűntnek nyilvánította a Bartókot, mint székhelyet

Amikor azt hiszed, Bartók-ügyben már mindent láttál, hát nem. Legújabb húzás az Oktatási Hivatal részéről történt: a tankerület bejelentése alapján a nyilvántartásban 2023. szeptember 14. napján megszűntnek nyilvánították a Bartók székhelyintézményt – számolt be róla a bartókos szülők jogi képviselője, Kotroczó Béla.

Tovább olvasom »