Nagylelkű ajándékot kapott a makói múzeum

Bajnai Beke István kanonok, Makó szülöttje egy Hoffmann János festményt ajándékozott a József Attila Múzeumnak. Egy olyan festő alkotása került most a gyűjteményükbe, aki József Attilának és Páger Antalnak is tanára volt a makói gimnáziumban – adta hírül az intézmény.

Hoffmann János festőművész, rajztanár, a szlovákiai Paláston született. Apja Hoffmann Ferenc kincstári bányakőmíves volt, anyja Hoffmann Zsuzsanna. A Képzőművészeti Akadémiát 1888–1896 között végezte el, tanárai Lotz Károly és Székely Bertalan voltak. A tresztanai katolikus gimnáziumba ment, ahol kilenc évig tanított. Kiállított a Műcsarnokban, művei a Magyar Nemzeti Galériában is megtekinthetőek.

A makói főgimnáziumba 1901-ben került, itt harminc évig tanított, egészen 1932-ig. 1905-től az Iskola u. 18. szám alatt álló, klasszicista Faragó-házban lakott. Rajzot, géprajzot, és rajzoló mértant tanított. Növendéke volt József Attila és Páger Antal is, és az ajándékozó édesapja is.

1907 után, – valószínűleg egy rosszul viselt kritika miatt, – egyetlen képét sem küldte be az országos tárlatokra. Rajzoktatási és művészettörténeti cikkei, kritikái az Iparművészet Országos Értesítője, a Rajz és az Iparművészet hasábjain jelentek meg. Közéleti írásait a Makói Friss Újság publikálta.

Főként tájképeket festett, műveinek elsődleges tárgy a természet volt. Városképet, portrét is alkotott. 1926-1927 között tanártársának, Márton Györgynek fölkérésére elvállalta két hagymás tanulmány illusztrálását.

A József Attila Múzeum képzőművészeti gyűjteményében még két alkotása található. Az egyik a Református templom, a másik Csendélet címet viseli. Az ajándékba adott festményt Hoffmann János 1908-ban készítette, a képen a Szenvedő Krisztus alakját látjuk. A gyűjtemény legújabb darabját az időszaki kiállító teremben csodálhatják meg a látogatók – írja a múzeum.

Az adományozó, Bajnai Beke István régi polgári családban született, tanulmányait Makón, Szegeden és Budapesten végezte. 1978-ban Szegeden szentelték pappá. Közben művészettörténeti tanulmányok folytatott. Segédlelkész volt Gyulán, Békéscsabán, majd 20 évig Mezőhegyesen plébános. 2005-ben került Battonyára.2006-ban kanonoki címet kapott. Hosszú ideig volt kerületi esperes, jelenleg a Szeged-Csanádi Püspöki bíróság bírája, az Egyházmegyei Papi Szenátus tagja. Néhány napon belül foglalja el új szolgálati helyét Hódmezővásárhelyen, a Szent István Király plébánia templomban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

📺 Az OTP bankautomatát telepít Kiszomborra

Az OTP már biztos jön, a szerződést aláírtuk, a helyszínbejárás megtörtént – árulta el Szirbik Imre polgármester a keddi testületi ülésen. Kiszomboron ősszel zárt be a Takarékbank és az ATM-et sem üzemeltette tovább.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A makói önkormányzat úgy vállalta a kisposta üzemeltetését, hogy 373 milliós tartozása van mások felé

Mint az ismert, Makó fideszes vezetése komoly megszorításokról döntött tavaly ősszel, többek között önkormányzati fenntartású intézményeket zártak be. Ezután bezárta a makói újvárosi kispostát az állami cég, a városvezetés azonban úgy döntött, az állami szolgáltatóra mégis van pénz. Az Átlátszó közadatigényléséből kiderül, mindeközben Makó adós a szállítóinak.

Tovább olvasom »