Nem érzékelik a makóiak, hogy itt a határ

[ad 1]

A Szirbik Miklós Egyesület felkérésére Apjok Vivien néprajzkutató, doktori hallgató előadást tartott a határmentiség kérdéseit vizsgáló kutatásról a Koronában. Az előadó elmondta: sztereotip gondolkodás rajzolódott ki a románokkal szemben.

Egy 2011-ben indult országos projekt részeként vizsgálták a társadalmi, kulturális és gazdasági tényezőket néprajzi szempontból a hármas határoknál. Apjok Vivien 2014-ben került a kutatásba, aminek részeként negyven kérdőívet töltetett ki, ami azt vizsgálta, hogy a helyiek hogyan érzékelik a határmentiséget. – Kiderült, hogy a határon túli kapcsolatok kialakítása nem szilárdult még meg, például románnak számít mindenki, akinek román rendszáma van, még akkor is, ha az anyanyelve magyar – árulta el.

A kutatásban három térséget vizsgáltak: a magyar-osztrák-szlovén, az ukrán-román-magyar és a magyar-román-szerb határt. A legelsőnél erősek a gazdasági kapcsolatok a korábbi schengeni csatlakozás miatt, ám nálunk és észak-keleten ez még nem alakult ki.

A projekt 2015-ben zárult, két zárókötet jelent meg, melyeket ide kattintva olvashatnak el.

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Teljesítménytúra a töltésen

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség (CSMTSZ) 2022. január 22-én (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját gyalogosok és terepfutók számára.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Kiskunfélegyházán remekeltek a makói sakkozók

Január 8-án Kiskunfélegyházán rendezték meg a IX. Móra Kupát. A 10-10 perces időbeosztású, hét fordulós viadalon négy fő utánpótláskorú-, egy fő ifjúsági- és egy fő felnőtt korú makói játékos kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Tovább olvasom »