Nem kapott jó értékelést az ÁSZ-tól a Makói ENI, az óvoda, a könyvtár és a múzeum

Már a tanácsadást megelőzően magas kockázati besorolást állapított meg az Állami Számvevőszék a Makói Egyesített Népjóléti Intézménynél, a Makói Óvodánál és a József Attila Városi Könyvtár és Múzeumnál. Az intézkedéseket követően a kockázati értékelés nőtt – állapítja meg az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék a 2021. évre vonatkozóan, jelen idejű monitoring ellenőrzés keretében értékelte a helyi önkormányzatok irányítása alá tartozó intézmények, köztük a Csongrád-Csanád megyében található helyi önkormányzatok irányítása alá tartozó 105 intézmény belső kontrollrendszerének és integritásának lényeges elemeit. Az ellenőrzöttek közül 25 intézmény vezetője alakította ki az ellenőrzött területek mindegyikén a jogszabály által előírt integritási kontrollok alapvető feltételeit.

Ugyanakkor 80 intézmény esetében ahhoz, hogy a kockázatok csökkenjenek, az intézményvezető intézkedése volt szükséges. Az érintett 80 intézmény közül 61 intézmény vezetője válaszolt határidőben az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására.

Az intézkedések eredményeként az ellenőrzött 105 intézmény közül összesen 51 intézménynél a kockázatok alacsony szintűek, illetve – a tervezett intézkedések végrehajtásával – a kockázatok alacsony szintre csökkennek.

Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására nem válaszoló, vagy csak részben intézkedő intézményvezetők által vezetett intézményeknél rendszerszintű kockázatok maradtak fenn. Közéjük tartoznak a makói szervezetek is:

A szabályozások és nyilvántartások kialakításának célja nem önmagában a jogszabályi rendelkezések betartása, hanem a szabályszerű és csalásmentes gazdálkodás feltételeinek megteremtése – hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

73 éve született Dunai Tamás, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Korábbi helyettes államtitkár: a makói palagáz kitermelése műszaki akadályt képez

A geológiai és műszaki kockázatok mellett egész egyszerűen nem létezik jelenleg olyan sikeresen és eredményesen alkalmazható technológiai, ami a makói árokban tapasztalt rendkívül magas nyomás és a még rendkívülibb hőmérséklet mellett képes megvalósítani a kitermeléshez szükséges hidraulikus rétegrepesztést – fejtette ki oldalán Holoda Attila, aki 2010-2014 között energetikáért felelős helyettes államtitkár volt.

Tovább olvasom »