Nem szavazhatunk a földekről! Ezért meszelték el a Jobbik népszavazási kezdeményezését

[ad 1]

Megtagadta a Jobbik a külföldiek földvásárlásával kapcsolatos népszavazási kérdésének hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán március 9-én nyújtotta be népszavazási kérdését, amely úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát – a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével – csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?”

Az NVB a “párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva tagadta meg a kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Néhány perccel korábban ugyanis már megtagadta egy, az Európai Unióból kilépést célzó kezdeményezés hitelesítését, és mivel a párt kérdése is az uniós csatlakozási szerződésre vonatkozik, a kettő azonos tárgykörűnek tekintendő.

Emellett a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik, amelyben szintén nem lehet népszavazást tartani.

Patyi András, a testület elnöke felhívta a figyelmet arra, a kilépésről szóló kérdés az összes, a csatlakozásból fakadó kötelezettség megszüntetését célozza, a Jobbik kérdése pedig a szerződés módosítására irányul, vagyis részben azonos a tárgykörük. Márpedig a népszavazási törvény szerint nem lehet új népszavazást kezdeményezni addig, amíg a korábban benyújtott kérdés jogi sorsa nem rendeződik, az első kérdés “tárgyköri védettséget” teremtett a csatlakozással összefüggő minden kérdésben.

Emellett a kérdés nemzetközi szerződés módosítására irányul, amiről nem lehet népszavazást tartani, és a bizottság szerint nem volt egyértelműen megfogalmazva sem.

A vitában felmerült, hogy tekinthető-e érvényesnek a benyújtás, ha nem a párt törvényes képviselője tette azt, hanem az ő megbízásából az országgyűlési képviselő. Patyi András és Litresits András, az MSZP delegáltja amellett érvelt, hogy a Kúria iránymutatása alapján szigorúan kell venni ezt a kérdést, és benyújtásra csak a párt törvényes képviselője jogosult, de a bizottság tagjainak többsége nem értett egyet ezzel a felvetéssel.

Nem szavazunk az EU-tagságról se

A bizottság két másik népszavazási kérdés hitelesítése ügyében is döntött csütörtöki ülésén. Halász József magánszemély március 7-én benyújtott kérdésének hitelesítését szintén megtagadták. Az a kérdés úgy szólt: “Akarja-e, hogy a Magyar Országgyűlés kezdeményezze Magyarország kilépését az Európai Unióból?”

Az NVB egyhangúlag úgy döntött, a kérdés a csatlakozási szerződésre vonatkozik, ami nemzetközi szerződés, és arról nem lehet népszavazást tartani. Emellett az alaptörvény több helyen rendelkezik az ország EU-ban való részvételéről, ezért a kérdés burkolt alkotmánymódosításra is irányul, amiről szintén nem lehet népszavazást tartani.

Arról sem szavazhatunk, hogy kapjunk-e pénzt csak úgy

Az NVB megtagadta az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt népszavazási kérdésének hitelesítését is. A szervezet március 4-én nyújtotta be kérdését: “Akarja-e, hogy minden magyar állampolgár – aki magyarországi, bejelentett lakóhellyel rendelkezik-, havi nettó 100 000 Ft, a kisgyermeket váró édesanyák pedig havi nettó 200 000 Ft alanyi jogon járó juttatást kapjanak?”.

Patyi András jelezte: a javaslat és eredményes népszavazás esetén 10 ezer milliárd forintos kiadás terhelné meg a költségvetést. Hozzátette: a költségvetéssel összefüggő kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, ráadásul a kérdés nem egyértelmű, nem pontos a juttatás fogalma. A bizottság egyhangú döntéssel megtagadta a kérdés hitelesítését.

Az NVB határozatai ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: Elszállhatnak a temetkezési költségek is

Az utóbbi években stabilan, kiszámíthatóan emelkedtek a koporsós és hamvasztásos temetkezési alapszolgáltatások árai. Egészen mostanáig, ugyanis „a hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben” – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, Palkovics Katalin az rtl.hu érdeklődésére.

Tovább olvasom »

A nap témája: Betilthatják a szabad orvosválasztást és korlátozhatják a betegek látogatását

Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatását, erősítené az állami irányítást – egyebek mellett ezt is tartalmazza a hamarosan az Orbán-kormány elé kerülő, a belügyi tárca által tervezett, az egészségügy átalakítást célzó, összességében több száz milliárd forintot érintő javaslatcsomag – írja a Népszava.

Tovább olvasom »