Nem tudják, ki hamisította az aláírásokat tizenkilenc kamupártos közokiratra

Huszonegy ajánlóíven szerepelt egy pócsmegyeri hölgy ajánlása a 2018-as kampány során, holott ő csak két jelöltet ajánlott. Az általa tett feljelentést a rendőrség eredménytelenül lezárta, mert nem tudni, ténylegesen ki volt a hamisító.

Tizenkilenc kamupár élt vissza a pócsmegyeri Topits Judit nevével, ez derült ki abból a megkeresésből, amit az asszony adatigényléssel kért ki a Pest megyei 3. választókerület választási irodájától 2018 márciusának végén. A hölgy azonban mindössze két, nem kamu jelöltet (egyikük az akkor még létező Együtt, másikuk egy független aspiráns volt) ajánlott, ezért feljelentést tett a rendőrségen, akik most, 2020. januárjában zárták le a nyomozást.

Eredménytelenül!

Az Index cikke szerint a rendőrségi határozatból kiderül, némely érintett kamupárt aláírásgyűjtőit gyanúsítottként hallgatták ki. Egy részük viszont nem kívánt vallomást tenni. A lap szerint volt, ahol az érintett pártok vezetőjét vagy éppen az aláírásgyűjtő ívet átvevő – tehát jogi felelősséggel tartozó – személyt nem azonosították gyanúsítottként, és

elfogadták az érvelést, hogy nem lehetett tudni, kinek adták át az íveket a konkrét gyűjtéshez.

Az Index a határozat alapján olyan esetről is beszámol, ahol a konkrét aláírásgyűjtő beazonosítható volt, írásmintát vettek, éppen úgy, mint a feljelentőktől, akiknek az adataival visszaéltek. Persze a rendőrök megkeresték valamennyi érintett pártot, amelyek ajánlóívein hamis aláírás szerepelt, de a legtöbb esetben az aláírásgyűjtő személy „nem került beazonosításra”, sőt a megkeresésekre érdemi válasz sem érkezett.

A felkért írásszakértő eközben megállapította, hogy a kérdéses ajánlóíveken szereplő hamis aláírás (az ívet az ajánlásgyűjtő személynek is alá kell írnia) nem az ügyben szereplő gyanúsítottaktól származik, azaz nem azoktól a kevesektől, akik papír szerint gyűjtötték egyes kamupártoknak az aláírásokat.

A határozat – nem kicsi malíciózus mosolyt az arcunkra csalva – azt írja:

a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy az ajánlóíveken szereplő hamis aláírások nem az ügyben szereplő gyanúsítottaktól származnak, valamint az eljárás során nem sikerült olyan adatot beszerezni, amely azt bizonyítaná, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy valótlan aláírásokat is tartalmazó aláírásgyűjtő íveket használnak fel, így az eljárás megszüntetésének van helye.

Topits Judit a Facebookon így kommentálta a hatósági döntést:

Minden világos: a gyanúsítottak nem kívántak vallomás tenni és a kamupártoktól érdemi válasz nem érkezett, így nem bizonyított, hogy a gyanúsított személyek tudata ténylegesen átfogta, hogy összecsaltak egy csomó kamu aláírást. Szerintem Mikszáth Kálmán, Jaroslav Hasek és Franz Kafka sírva könyörög a receptért.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Makói sakkozó nyerte a kecskeméti versenyt

2021. október 2-án Kecskeméten az Országos Gyermek és Felnőtt Egyéni Rapid Sakkversenyen 4 fő makói játékos ült asztalhoz. A hét fordulós megmérettetésen 2 x 15 perces időbeosztású játszmák kerültek lebonyolításra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink