,,Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a rendszer, amelyet most újraválasztottak, kibírja négy évig”

Ágh Attila politológus, filozófus, egyetemi tanár abszolút nincs meggyőződve arról, hogy az Orbán-rendszer kibírja még négy évig, sőt, szerinte az a valószínűbb, hogy nem. Mégpedig azért – vélekedik –, mert az Európai Unió felébredt, büntetéseket léptet életbe a rezsimmel szemben, és a források megcsappanása belső ellentmondások kiéleződéséhez vezet. Ha pedig drasztikusan csökken a pénz, azonnal elkezdődik ,,az oligarchák háborúja„. Ágh Attila szerint hasonló forgatókönyveket lehet látni Szlovákiában és Csehországban is. Erről a Klubrádióban beszélt.

Sokszor elhangzik a választási értékelésekben, hogy a háború ténye milyen negatív szerepet játszott az ellenzék számára. Ez kétségtelen, de tele van a sajtó azzal is, hogy Európa fölébredt, és a háború rákényszerítette, hogy komolyan vegye az Orbán-rezsim ügyét, amellyel régóta problémák vannak a többi között biztonságpolitikai szempontból.

Szavai szerint az Orbán-rendszer „zombidemokrácia”, tökéletes autokrácia – annyiban, hogy minden része (gazdaság, politika, kultúra) összeépült. Viszont óriási problémája a rendszernek, hogy nagy mennyiségű európai uniós forrást igényel ahhoz, hogy működtethető legyen. Ha ezek a források csökkennek és nem lesz minden finanszírozható tovább, akkor szerinte „a felbomlás megkezdődik”, felszínre törnek a belső ellentmondások. Azt nem csak ő mondja – tette hozzá –, a magyar sajtóban is időnként felbukkan, hogy az Orbán-rezsimet az EU finanszírozza.

Szerinte nagy botrányokat jegeltek a választásig, és ezeket Orbán az Unió felé próbálja úgy bemutatni, hogy keményen megbüntetik a korrupciót. Ágh úgy véli, nem lesz elég másodvonalbeli fideszes funkcionáriusokat beáldozni, hanem „intézményi meghátrálásban” gondolkodik az Unió. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor felbomlik a rendszer tökéletessége, és drasztikus pénzcsökkenés esetén Ágh Attila szerint azonnal „elkezdődik az oligarchák háborúja.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Farkas Éva: levittük a munkanélküliséget

,,Brüsszeli” forrás, egy uniós pályázat, a Makói Paktum – helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása című projekt zárórendezvényét tartották meg csütörtökön a Korona Konferenciaközpontban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink