Jelentősen megnőtt a kínai vakcinák beszerzésével megbízott magyar cég árbevétele

Egyetlen év leforgása alatt a kínai vakcinák beszerzésével megbízott Danubia Pharma Kft. 3,4 milliárdról 54,8 milliárd forintra tornászta fel az árbevételét, írja az mfor.hu.

Bár a Danubia tavaly olvadt be Syntonite Medbe, a magyar állammal közvetlenül szerződő Danubia Pharma 2021. évi beszámolója a napokban került fel az Igazságügyi Minisztérium honlapjára, melyből kiderült, hogy az 5 dolgozóval működő cég 1511 százalékos bevételgyarapodást ért el a keleti vakcinák beszerzésének hála.

Az április 22-én leadott beszámolóból az is kiderül, hogy Anyagjellegűként 44,9 milliárdot költöttek el a korábbi kicsivel több mint 2 milliárd után. A növekedés az eladott áruk beszerzési értéke soron mutatkozott meg, itt ugyanis 44,6 milliárdot számoltak el. Mint az eredménybeszámoló sorának megnevezése is sejteti: itt tüntetik fel költségként a Kínától megvett vakcinák beszerzési árát is. Az azonban még a kiegészítő mellékletből sem derül ki, hogy ebből a 44,6 milliárd forintból mekkora hányadot tesz ki a vakcinák beszerzési ára.

Hasonlóan nagyot nőtt a személyi jellegű ráfordítás is: a korábbi 2,1 millió után tavaly 352,9 milliót költöttek el. Ennek hátterében részben a dolgozók számának „minimális” növekedése áll, 2020-ban ugyanis 1, 2021-ben viszont már 5 fő volt a dolgozók létszáma. Az ő bérköltségük azonban „csak” 42 millió forintot tett ki, ami a lap számításai szerint havi szinten bruttó 700 ezer forintos fizetést jelentett.

A bevételek és a ráfordítások eredményeként üzemi szinten már 5,7 milliárd forintos nyereséget mutatott ki a cég, amit a pénzügyi műveletek eredménye és az adófizetési kötelezettség még csökkentett. Árfolyamveszteség címén ugyanis 825 milliót bukott a cég, adóként pedig 441 milliót kellett befizetniük az államkasszába.

Vagyis mindent levonva kiszámolható, hogy a kínai vakcinabisznisz 4,4 milliárdos profitot termelt a Danubiának. Ezt azonban nem fizették ki osztalékként, bent hagyták a társaságban, melynek köszönhetően a saját tőkéje 1,2 milliárdról 5,7 milliárdra nőtt.

Jelen esetben egyébként nem meglepő, hogy a tulajdonos a cégben hagyta a nyereséget, hiszen mint cikkünk elején is említettük, tavaly év végén a Danubia Pharma beolvadt a Syntonite Med-be. Ennek révén a vagyonok és az eszközök a jogutód Syntonite Med tulajdonába, könyveibe kerültek be.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Csanádi Ferenc szemléletváltást hozna Kiszomborra

Összefogás és a szemléletváltás a legfontosabb programom – fogalmazott szombati zárófórumán Csanádi Ferenc. A független polgármesterjelölt szerint Kiszombornak rengeteg lehetősége lenne a fejlődésre, ami nem is elsősorban pénz kérdése, hanem akaraté.

Tovább olvasom »