Nem váltott még téli gumira? Lehet, hogy nem is kell

Ha az átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert a nyári gumik anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszítenek tapadásukból. Csakhogy a 7 fokos szabály érvényességéről évről-évre fellángoló, olykor heves viták során rendre felmerül a kérdés: vajon tényként kezelhetjük a megjelölt hőmérséklethatárra vonatkozó megállapítást, vagy csupán a gumiipar marketing trükkjéről van szó, melynek segítségével a gumieladásokat kívánják fokozni. 

A 7 Celsius-fokos szabály abszolút él. Alacsonyabb hőmérsékleti viszonyokhoz ugyanis puhább, vagyis téli gumikeveréket kell használni a megfelelő tapadás eléréséhez; nem a barázdák mássága miatt van rá szükség – jelentette ki Michelisz Norbert autóversenyző a Kossuth rádió Napközben című műsorában, hozzátéve, hogy ő már felszerelte saját autójára a téli abroncsokat.

Lábodi Csaba autómérnök szerint azonban, ha valakinek nem létkérdés az autó, vagyis nem használja minden nap, akkor a jelenlegi 12-13 Celsius-fokos átlagos középhőmérséklet mellett várhat még a cserével. A szakértő ugyanakkor lebeszélt mindenkit arról, hogy négyévszakos gumit használjon, mivel nem a mi időjárási körülményeinkhez alkották meg őket, inkább a déli országokéhoz, ahol alapvetően enyhébb a téli időjárás.

Új, vagy használt?

Ha valaki gumivásárlás mellett dönt, pénztárcájának vastagságától függően kell választania használt, vagy új abroncs között. Előbbi esetében elsősorban a profilmélységre és a gumi gyártási évjáratára érdemes figyelni, hisz minél öregebb, annál nehezebben felel meg a téli követelményeknek. A gumi ellensége a napsütés, ezért nem ajánlott olyat venni, amelyet napos körülmények között tároltak. Hiába kezelik szilikonnal az abroncsot, az nem hosszabbítja meg az élettartamát – fejtette ki Losonczy Attila autógumi-értékesítő műhelytulajdonos.

Az új gumi, bár drágább, viszont felszerelési garancia illeti meg az autóst, és bizonyos gyártók 1-3 éves, vagy futásteljesítmény garanciát is adnak hozzá – folytatta. Figyelni kell ugyanakkor arra, hogy a gumi csak a konzerváló réteg bekopása után éri el a megfelelő tapadást, ehhez 50-100 megtett kilométer is kell, ezért nem javasolt az első hóesésig várni a téli abroncs felszerelésével – tette egyértelművé.

(hirado.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink