Nem vizsgálható a levélszavazat-botrány – mondta ki a Kúria

A Kúria elutasította azt a kifogást, melyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) levélszavazat-botrány kivizsgálását elutasító határozata ellen nyújtottak be.

Mint az ismert, a választások előtti szerdán Marosvásárhely és Jedd között egy illegális hulladéklerakón több, kitöltött és bezsákolt levélszavazatra bukkantak, melyek közül több meg is volt égve. Az ellenzék és civil szervezetek az ügy kivizsgálását kérték a választások tisztaságának megőrzése érdekében.

Az NVB első fokon elutasította a kifogást, a határozatuk ugyanis kimondta, a választási eljárásról szóló törvény területi hatálya csak Magyarország területére terjed ki, így hatáskör hiányában nem vizsgálhatják az esetet. A fellebbezésre a Kúria lényegében ugyanezt válaszolta.

Hadházy Ákos a Facebookon közzétett bejegyzésében megjegyzi, a kúriai döntés tartalmaz egy „egészen cinikus és súlyos mondatot” is:

(…) a választási eljárás sommás jellege és a Ve.-ben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is (…)

A politikus emlékeztet, Ausztriában 2016-ban az osztrák alkotmánybíróság döntése alapján megismételtették az elnökválasztást, ugyanis „néhány helyen a levélszavazatokat hamarabb kezdték el számolni, mint ahogy hivatalosan lezárultak volna az urnák”. Felidézi, hogy bár akkor sem volt bizonyítható a választási visszaélés, de a választás megismétlésére azért került sor, mert a visszaélés gyanúja is aláássa a választás tisztaságába és ezáltal a demokráciába vetett bizalmat.

(alfahir.hu)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Határ nyílik Kübekháza és Óbéba között

Jóváhagyta a román kormány a szerb–magyar–román hármas határnál található Kübekháza – Óbéba (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön – közölte Mihai Constantin kormányszóvivő a héten.

Tovább olvasom »