Nemzetközi nagymester lett a makói sakkozó

[ad 1]

Nagy sikert ért el Mihók Olivér, az ASS-Makói SVSE sakk szakosztályának versenyzője: 22 évesen nemzetközi nagymester címet szerzett. A titulus eléréséhez a 2500-as élő-ponthatár egyszeri átlépése és három nagymesteri norma teljesítése kellett. 

25611057Olivér (alsó sor, balról a második) a V. Juhász Károly Emlék Sakkversenyen

– Egy régi álmom vált ezzel valóra, hosszú évek munkája van benne – fogalmazott Mihók Olivér a nemzetközi nagymesteri címe kapcsán.

Az elismerés egy egész életre szól, azaz nem lehet elveszíteni. Több külföldi versenyre meghívhatják az illetőt, külföldi csapatok érdeklődhetnek iránta, leendő tanítványok kereshetik meg. – Ahogy édesapám szokott fogalmazni, a nagymesteri cím megfelel egy diplomának. Nagymesterként el lehet gondolkodni egy esetleges profi sakkpályafutáson – jelentette ki a sportoló.

A nagymesteri normát olyan versenyen lehet elérni, amely megfelel FIDE által előírt feltételeknek és itt kimagasló (2600-as) teljesítmény kell nyújtani. Olivér az első normáját 2010-ben, a másodikat 2014-ben, a harmadikat pedig idén augusztusban csinálta meg.

Hiányzott valami

Olivér első és a második normája között több év telt el és felütötte a fejét a gondolat, hogy sosem lesz belőle nagymester. – A tudásom megvolt hozzá, éveken át játszottam a makói NB1-es csapat éltábláin, egy két kivétellel tartottam magam az erősebb játékosok ellen. Élő pontszámom is közel volt a 2500-hoz. Ám mégis hiányzott valami – mesélte. – A 2014-es siker teljesen váratlanul ért. Ez megadta a löketet az utolsó normámhoz. Köszönöm a családom, édesapám (Mihók László sakkozó, FIDE -mester) folyamatos támogatását, edzőim lelkiismeretes munkáját és barátnőm biztatásait, aki végig hitt bennem.

99729062,,Hogy állnak a többiek?”

Félig már makói

A sakkozó eredetileg budapesti származású, hatodik éve erősíti a Makót. – Nagyon szimpatikus és hangulatos város, mindig szívesen jövök csapatbajnokságokra. A Hagymatikum is fantasztikus élmény – árulta el.

(fotók: facebook)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Tovább szegényedünk, őszre várható a legdurvább infláció

Az őszi hónapokban tetőzik az infláció, majd ezt követően lassan mérséklődik, 2023 végén visszatér a jegybanki toleranciasávba és 2024 első félévében eléri a 3 százalékos jegybanki célt – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább olvasom »