ūüďļ Nincs csŇĎdk√∂zelben Mak√≥, de felf√ľggesztett√©k egyes kiad√°sok kifizet√©s√©t ŇĎszig

Szokatlan m√≥don a v√°rosh√°za emeleti kist√°rgyal√≥j√°ban tartottak rendk√≠v√ľli test√ľleti √ľl√©st ma d√©lelŇĎtt, ami nem volt mentes a szem√©lyesked√©sektŇĎl sem. A test√ľleti t√∂bbs√©g v√©g√ľl √ļgy fogadta el a v√°ros k√∂lts√©gvet√©s√©t, hogy az √∂nk√©nt v√°llalt feladatok kifizet√©s√©t felf√ľggesztik szeptember 30-ig, illetve ha a bev√©telek t√©nylegesen meg√©rkeztek az √∂nkorm√°nyzat sz√°ml√°j√°ra. A fideszes k√©pviselŇĎk szerint ez egy megalapozott k√∂lts√©gvet√©s (ezt mondt√°k m√ļlt h√©ten is, amikor v√©g√ľl nem szavazt√°k meg), m√≠g az ellenz√©k √ļgy v√©lte, nem az idŇĎseken kellene sp√≥rolni √©s a k√∂vetkezŇĎ h√≥napok zavart okozhatnak az √∂nkorm√°nyzati t√°mogat√°st is ig√©nybe vevŇĎ civil egyes√ľletek mŇĪk√∂d√©s√©ben.

Dr. Kruzslicz-Bodn√°r Gr√©ta jegyzŇĎ ismertette a felf√ľggeszt√©st √©rintŇĎ k√∂lts√©gvet√©si t√©teleket. Ez √©rinti t√∂bbek k√∂z√∂tt a lakhat√°si t√°mogat√°st, az idŇĎskor√ļak juttat√°s√°t, egyh√°zak, egyes√ľletek t√°mogat√°s√°t, j√°rdaprogramot, beiskol√°z√°si t√°mogat√°st, kamerarendszer fel√ļj√≠t√°s√°t. Ugyanakkor marad a folyamatos finansz√≠roz√°sa p√©ld√°ul a gy√≥gyszert√°mogat√°soknak, a b√°r√°nyhimlŇĎ olt√°soknak, a 65 √©v felettiek szem√©tsz√°ll√≠t√°si d√≠jkedvezm√©ny√©nek.

Mucsi Tam√°s ellenz√©ki k√©pviselŇĎ felh√≠vta r√° a figyelmet: 2015-ben a fideszes v√°rosvezet√©s elsŇĎ k√∂lts√©gvet√©se m√©g 186 milli√≥ forintos ,,hi√°nnyal‚ÄĚ lett elfogadva, ez most 2,3 milli√°rd forint, √≠gy nem a Continental Contitech 200 milli√≥ forintos kies√©se okozza a probl√©m√°t. Szerinte a kommunik√°ci√≥s kiad√°sok helyett lenne p√©nz tov√°bbra is a szoci√°lis t√°mogat√°sokra.

M√°gori Andr√°s (Fidesz) megl√°t√°sa szerint a test√ľlet j√≥l reag√°lt a vis maior helyzetre √©s most megalapozott a k√∂lts√©gvet√©s. Dr. Hadik Gy√∂rgy (Fidesz) √ļgy v√©lte, a val√≥s√°ghoz nincs k√∂ze Mucsi Tam√°snak, nincs csŇĎdk√∂zelben a v√°ros, de elŇĎre kell gondolkozniuk. Arr√≥l is besz√©lt, hogy recesszi√≥ban van az orsz√°g is, de ezt a kijelent√©st k√©sŇĎbb visszavonta.

Farkas √Čva Erzs√©bet polg√°rmester (Fidesz) k√∂z√∂lte, a felf√ľggeszt√©s ellen√©re a kiad√°sok megmaradnak a k√∂lts√©gvet√©sben, teh√°t ki lesznek fizetve a szeptemberi ad√≥felt√∂lt√©sek ut√°n. Stabil √©s fenntarthat√≥ra tervezt√©k a k√∂lts√©gvet√©st.

Az ellenz√©ki G√°sp√°r S√°ndor k√©rd√©s√©re elmondta a v√°rosvezetŇĎ, hogy a nyugd√≠jasklubok t√°mogat√°sa √©s az utalv√°nyok kioszt√°sa is csak a bev√©telek be√©rkez√©se ut√°n val√≥sulhat meg, ak√°rcsak a j√°rdaprogram. Ut√≥bbi kapcs√°n felt√©teles k√∂zbeszerz√©st √≠rhatnak ki. G√°sp√°r S√°ndor szerint van m√©g tennival√≥ a Juh√°sz Gyula t√©ren, de a polg√°rmester szerint t√∂bb fejleszt√©s is megval√≥sult ott az elm√ļlt √©vben.

Zeitler √Ād√°m ellenz√©ki k√©pviselŇĎ rem√©li, hogy az utols√≥ negyed√©vben bej√∂nnek a v√°rt bev√©telek az √∂nkorm√°nyzathoz, azonban addig a t√°mogat√°sra v√°r√≥ mak√≥i k√∂z√∂ss√©gek, fiatalok, idŇĎsek, civil szervezetek mŇĪk√∂d√©s√©t megzavarhatja ez az idŇĎszak.

Magát a módosítást 10 igennel és 2 tartózkodással fogadták el, a költségvetést 9 igennel, 2 tartózkodással és 1 nemmel.

Az √ľl√©st √©lŇĎben k√∂zvet√≠tett√ľk, ezt jav√≠tott hanggal, de v√°gatlanul itt megn√©zheti:

,,5 √©ven kereszt√ľl hazudtak √©s a kamp√°nyban is √°tvert√©k a mak√≥iakat‚ÄĚ

A test√ľleti √ľl√©st k√∂vetŇĎen Mucsi Tam√°s sajt√≥t√°j√©koztat√≥t tartott, megism√©telte a m√°r az √ľl√©sen elmondottakat. ‚Äď Harmadik nekifut√°sra siker√ľlt elfogadni a v√°ls√°gk√∂lts√©gvet√©st. Az √∂nk√©nt v√°llalt szoci√°lis juttat√°sokb√≥l vettek el a legt√∂bbet, ahelyett hogy a polg√°rmester √©s az alpolg√°rmester lemondott volna a cafeteri√°j√°r√≥l; a trianoni eml√©kmŇĪ fel√°ll√≠t√°s√°r√≥l.; vagy Mak√≥i V√°rosi TV-nek adott 41 milli√≥ forintb√≥l – fogalmazott.

Elmond√°sa szerint t√∂bb √©rdekess√©g is van a k√∂lts√©gvet√©sben. A Mak√≥i √ďvoda kommunik√°ci√≥j√°ra 680 ezer, az ENI kommunik√°ci√≥j√°ra 6 milli√≥ forint, a m√ļzeum kommunik√°ci√≥j√°ra 3 milli√≥ forint van tervezve. 24 milli√≥ forint, ami a v√°llalkoz√≥kt√≥l folyik be, ezt beir√°ny√≠tott√°k a k√∂lts√©gvet√©sbe √©s sportra k√∂ltik. Felf√ľggesztik a babak√∂tv√©nyt, az idŇĎskor√ļak utalv√°ny√°t, ami m√°r eleve megfelezve szerepelt, 68 milli√≥ forint helyett 34 milli√≥ volt be√°ll√≠tva.

,,Most kellene √∂nbeismer√©st tenni a fideszeseknek, hiszen 5 √©ven kereszt√ľl hazudtak √©s a kamp√°nyban is √°tvert√©k a mak√≥iakat‚ÄĚ

– jelentette ki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-c√≠met nem tessz√ľk k√∂zz√©. A k√∂telezŇĎ mezŇĎket * karakterrel jel√∂lt√ľk

Legfrissebb híreink

K√ľldtek m√©g katon√°kat a k√≥rh√°zakba

A Magyar Honv√©ds√©g tov√°bb n√∂veli a katon√°k l√©tsz√°m√°t a k√≥rh√°zakban, hogy a meghosszabb√≠tott olt√°si akci√≥h√©ten seg√≠tsenek a koronav√≠rus-j√°rv√°ny elleni v√©dekez√©sben ‚Äď k√∂z√∂lte a Honv√©delmi Miniszt√©rium (HM) h√©tfŇĎn az MTI-vel.

Tov√°bb ¬Ľ

kapcsolódó cikkeink

Jobbik: nem lehet senkit sem kötelezni az oltásra!

Meg kell adni mindenkinek a szabad v√°laszt√°s lehetŇĎs√©g√©t, akar-e olt√°st, vagy sem. A k√∂telez√©s helyett a bizalmat kell megteremteni a vakcin√°k ir√°nt. Az pedig v√©gk√©pp elfogadhatatlan, hogy sz√°mos magyar ember munkan√©lk√ľliv√© v√°ljon, elbocs√°ss√°k √°ll√°s√°b√≥l, mert a munk√°ltat√≥ja akarata ellen√©re olt√°sra k√©nyszer√≠ti, amit ŇĎ nem v√°llal – fogalmazott a Mak√≥i Cs√≠pŇĎsnek Olasz Lajos.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ

Második adventi hétvége Makón

Szombaton √©s vas√°rnap k√©zmŇĪves v√°s√°rt tartanak a Makovecz t√©ren. Vas√°rnap Kereszt√ļri L√©na, a Mak√≥i Olt√≥pont vezetŇĎje osztja meg √ľnnepi gondolatait, a koszor√ļt Bir√≥ Istv√°n, g√∂r√∂gkatolikus par√≥kus √°ldja meg.

Tov√°bb olvasom ¬Ľ