📺 Nincs csődközelben Makó, de felfüggesztették egyes kiadások kifizetését őszig

Szokatlan módon a városháza emeleti kistárgyalójában tartottak rendkívüli testületi ülést ma délelőtt, ami nem volt mentes a személyeskedésektől sem. A testületi többség végül úgy fogadta el a város költségvetését, hogy az önként vállalt feladatok kifizetését felfüggesztik szeptember 30-ig, illetve ha a bevételek ténylegesen megérkeztek az önkormányzat számlájára. A fideszes képviselők szerint ez egy megalapozott költségvetés (ezt mondták múlt héten is, amikor végül nem szavazták meg), míg az ellenzék úgy vélte, nem az időseken kellene spórolni és a következő hónapok zavart okozhatnak az önkormányzati támogatást is igénybe vevő civil egyesületek működésében.

Dr. Kruzslicz-Bodnár Gréta jegyző ismertette a felfüggesztést érintő költségvetési tételeket. Ez érinti többek között a lakhatási támogatást, az időskorúak juttatását, egyházak, egyesületek támogatását, járdaprogramot, beiskolázási támogatást, kamerarendszer felújítását. Ugyanakkor marad a folyamatos finanszírozása például a gyógyszertámogatásoknak, a bárányhimlő oltásoknak, a 65 év felettiek szemétszállítási díjkedvezményének.

Mucsi Tamás ellenzéki képviselő felhívta rá a figyelmet: 2015-ben a fideszes városvezetés első költségvetése még 186 millió forintos ,,hiánnyal” lett elfogadva, ez most 2,3 milliárd forint, így nem a Continental Contitech 200 millió forintos kiesése okozza a problémát. Szerinte a kommunikációs kiadások helyett lenne pénz továbbra is a szociális támogatásokra.

Mágori András (Fidesz) meglátása szerint a testület jól reagált a vis maior helyzetre és most megalapozott a költségvetés. Dr. Hadik György (Fidesz) úgy vélte, a valósághoz nincs köze Mucsi Tamásnak, nincs csődközelben a város, de előre kell gondolkozniuk. Arról is beszélt, hogy recesszióban van az ország is, de ezt a kijelentést később visszavonta.

Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) közölte, a felfüggesztés ellenére a kiadások megmaradnak a költségvetésben, tehát ki lesznek fizetve a szeptemberi adófeltöltések után. Stabil és fenntarthatóra tervezték a költségvetést.

Az ellenzéki Gáspár Sándor kérdésére elmondta a városvezető, hogy a nyugdíjasklubok támogatása és az utalványok kiosztása is csak a bevételek beérkezése után valósulhat meg, akárcsak a járdaprogram. Utóbbi kapcsán feltételes közbeszerzést írhatnak ki. Gáspár Sándor szerint van még tennivaló a Juhász Gyula téren, de a polgármester szerint több fejlesztés is megvalósult ott az elmúlt évben.

Zeitler Ádám ellenzéki képviselő reméli, hogy az utolsó negyedévben bejönnek a várt bevételek az önkormányzathoz, azonban addig a támogatásra váró makói közösségek, fiatalok, idősek, civil szervezetek működését megzavarhatja ez az időszak.

Magát a módosítást 10 igennel és 2 tartózkodással fogadták el, a költségvetést 9 igennel, 2 tartózkodással és 1 nemmel.

Az ülést élőben közvetítettük, ezt javított hanggal, de vágatlanul itt megnézheti:

,,5 éven keresztül hazudtak és a kampányban is átverték a makóiakat”

A testületi ülést követően Mucsi Tamás sajtótájékoztatót tartott, megismételte a már az ülésen elmondottakat. – Harmadik nekifutásra sikerült elfogadni a válságköltségvetést. Az önként vállalt szociális juttatásokból vettek el a legtöbbet, ahelyett hogy a polgármester és az alpolgármester lemondott volna a cafeteriájáról; a trianoni emlékmű felállításáról.; vagy Makói Városi TV-nek adott 41 millió forintból – fogalmazott.

Elmondása szerint több érdekesség is van a költségvetésben. A Makói Óvoda kommunikációjára 680 ezer, az ENI kommunikációjára 6 millió forint, a múzeum kommunikációjára 3 millió forint van tervezve. 24 millió forint, ami a vállalkozóktól folyik be, ezt beirányították a költségvetésbe és sportra költik. Felfüggesztik a babakötvényt, az időskorúak utalványát, ami már eleve megfelezve szerepelt, 68 millió forint helyett 34 millió volt beállítva.

,,Most kellene önbeismerést tenni a fideszeseknek, hiszen 5 éven keresztül hazudtak és a kampányban is átverték a makóiakat”

– jelentette ki.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink