📷 Nyolc tagú zsidó családnak adtak menedéket Makón

Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján megnyílt a makói zsinagóga az emlékezők előtt. Később jelképes menet indult, amin néhány tucatnyian vettek részt. Megálltak Kecskeméti Ármin főrabbi emléktáblája előtt, majd elsétáltak a zsidó emlékjelig, ahol rövid megemlékezést tartottak.

A Csanád vezér téri emlékjelnél Urbancsok Zsolt, a Dr. Kecskeméti Ármin Baráti Társaság elnöke felidézte: 78 évvel ezelőtt hozta létre a magyar kormány az első gettót Kárpátalján. Két hónappal később már a makói vasútállomásról gördült ki az a szerelvény, amely csaknem 2 ezer makói és környékbeli zsidót szállított a koncentrációs táborokba. Közülük 1200-an soha nem térhettek haza.

Simon Hajnalka, a makói zsidó közösség tagja arról beszélt, voltak hősök akkor is, akik emberek tudtak maradni. Mi megtettük volna-e? Egy-két embert, vagy egy egész családot befogadni, miközben besúgók, árulók árgus szemétől rettegett mindenki? – tette fel a kérdést. Beszédében kitért arra: Makón Csala Sándorné Gyűrösi Rozália és édesanyja egy nyolc tagú zsidó családnak adott menedéket. A Paskesz családdal ismerték egymást, majd ahogy szaporodtak a zsidók elleni rendelkezések, a családfő felajánlotta a segítségét. Először a három éves lányukat vették magukhoz, azt mondták, hogy egy pesti rokon. 1944-ben hónapokon keresztül bújtatták Paskeszéket az Arany János utcai házuknál egy 4×4 méteres melléképületben. Mindig máshol vásároltak, hogy ne legyen feltűnő a nagy mennyiség, az ajtót pedig szekrénnyel takarták el. A leszármazottakkal együtt több mint százan mondhatják el, hogy Rózsika néniéknek köszönhetik az életüket – fejtette ki Simon Hajnalka.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Magyarország is támogatja az új szankciókat, még ha mást is állít a kormány

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország ellenzi a további szankciók bevezetését, Peter Stano külügyi szóvivő felidézte Josep Borrell külügyi főképviselő csütörtöki nyilatkozatát, amelyet Borrell 27 (ezt kétszer is elmondta) tagállam nevében tett. Ebben a következő szerepel: ,,partnereinkkel együttműködve a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket terjesztünk elő Oroszországgal szemben.”

Tovább »

A nap idézete

77 éve hunyt el Bartók Béla, magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Tovább »

Legyőzte a paksiakat a Makó FC

Egyórányi játék után 2-0-ra vezettek a hazaiak, a paksi erőfeszítések csak a szépítésre voltak elegendőek. A makóiak a középmezőnyben tartózkodnak a tabellán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink