Operatív törzs: lecsengőben van a járvány – Fidesz: Meghosszabbítjuk a veszélyhelyzetet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ma közölte, ,,lecsengőben van a járvány.” Mindeközben az Országgyűlés fideszes többsége őszig meghosszabbította a veszélyhelyzetet, az indoklás szerint ,,gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség.”

Már csak 2197 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük pedig 251-en szorulnak lélegeztetőgépre – ismertette a reggeli adatokat az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Lecsengőben van a járvány

– mondta, amit azzal támasztott alá, hogy a 19. héten csökkent a koronavírus-örökítőanyag szennyvízben kimutatott koncentrációja Debrecenben, Egerben, Győrött, Kaposvárott, Veszprémben és Budapesten, valamint országos átlagban is.

Galgóczi a járvány lecsengése ellenére fontosnak nevezte a maszkviselési és távolságtartási szabályok és a higiéniés előírások betartását.

,,Gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség”

A parlament 128 igen vokssal és 57 nem szavazattal módosította a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart. Varga Judit igazságügyi miniszter indoklása szerint erre azért van szükség, mert az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, így elengedhetetlen a fokozott védekezés.

A Kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. Ezek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. A világjárvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.

A törvényben rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

Az ellenzéki pártok ismételten nem szavazták meg a felhatalmazást, véleményük szerint ugyanis a kormány visszaélt a korábban nekik megszavazott különleges jogkörrel, és olyan intézkedéseket hozott, amelyeknek semmi köze nem volt a járványkezeléshez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Nincs bőrgyógyászat a makói szakrendelőben

Jelenleg Hódmezővásárhelyen van bőrgyógyászati szakrendelés – ismerte el a szerdai testületi ülésen Nagy Jenő, a Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ makói intézményének mb. telephelyi igazgató főorvosa.

Tovább olvasom »