Orbán Viktor szerint az önkormányzatoknak semmi okuk panaszra

Orbán Viktor szokásos péntek reggel interjújában beszélt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos magyar sikerekről, a várható második hullámról, a munkahelyek védelméről és az önkormányzatok támogatásáról. (Kiemelt fotó: Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere.)

A miniszterelnök elutasította azokat a vádakat, miszerint a kormány igazságtalan mértékben vonna el forrásokat az önkormányzatoktól, mivel szerinte azok nem leválasztható részei a magyar államnak, így nekik is ki kell venniük a részüket a védekezésből. Orbán szerint ez alól senki sem bújhat ki, mert akkor majd „mindenki ki akar bújni”. „Pénz csak akkor van, ha összefogás is van” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán azért is alaptalannak nevezte az önkormányzatok aggodalmát, mivel állítása szerint a 2021-es évben nőni fog a költségvetésük, adóbevételekből si több lesz. A fejlesztési pénzeket is felhozta a miniszterelnök (például a Modern Városok Program keretében kiutalt támogatásokat), amik szerinte valójában szintén az önkormányzatok tevékenységét segítik.

Orbán szerint „semmi oka” annak a hangvételnek, amit most önkormányzati szereplők részéről tapasztalni lehet, ő inkább az új költségvetés körüli lobbitevékenység részének látja a felháborodást.

A miniszterelnök tehát a közös tehervállalást hangsúlyozta, azonban fontos kiemelni, hogy a 2024-ig szóló költségvetési kitekintés alapján, ami az előző hét végén került nyilvánosságra, kiderül, hogy a kormány a válság következtében a kieső bevételeit a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kihirdetett kiskereskedelmi különadó legalább 2024-ig történő meghagyásával és az önkormányzati forráselvonások fenntartásával tervezi kompenzálni: a korábban 43 milliárd forintosra tervezett helyi önkormányzati befizetéseket 160 milliárdosra duzzasztva hagyják meg „szolidaritási adó” jogcímén legalább 2024-ig, mint ahogy a gépjárműadó önkormányzatoktól elvont milliárdjai sem kerülnek vissza önkormányzati fennhatóságba.

A teljes Orbán Viktor interjút itt lehet visszahallgatni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

A magyar sajtóban napokig nem számoltak be a csernobili atomkatasztrófáról

1986. április 26-án következett be az ukrajnai Csernobilban, a magyar fővárostól hozzávetőleg ezer kilométerre a világ (hivatalosan) legsúlyosabbnak tartott atomerőmű-szerencsétlensége. A baleset híre nagyon lassan terjedt: hazánkban a Magyar Rádió 28-ai, esti hírmagazinja számolt be róla elsőként, röviden. A tényleges veszélyről azonban még évekig nem esett szó.

Tovább olvasom »