Oroszországban nem működnek a bankkártyák, hosszú sorok vannak a boltok előtt

Az orosz bankok nemzetközi blokkolása miatt a Visa és a Mastercard sem működik az országban, következésképp az Apple Pay és a Google Pay is használhatatlan. Az élelmiszerüzletekben emberek felvásárolnak mindent, amiről azt gondolják, hogy hamarosan az egekbe szökhet az ára, vagy a megszorítások miatt egyszerűen eltűnnek bizonyos termékek a polcokról – írja a szeretlekmagyarorszag.hu a BBC cikke alapján.

„Ha most azonnal elhagyhatnám Oroszországot, megtenném. De a munkám miatt nem mehetek”

– mondta egy orosz férfi a BBC-nek. Andrej élete egyik napról a másikra lett teljesen kilátástalan, miután az orosz jegybank hétfőn 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az irányadó kamatot.

Az éppen lakásvásárlás előtt álló férfi egyelőre elképzelni sem tudja, hogyan tudná törleszteni a jelzáloghitelt, és ezzel egyáltalán nincs egyedül. Oroszok milliói érezték meg pusztán órák alatt a nyugati gazdasági szankciókat, melyeket Ukrajna lerohanása miatt léptettek életbe.

„Itt félek. Embereket tartóztattak le, mert a párt ellen szólaltak fel. Szégyellem magam, pedig nem is a hatalomban lévőkre szavaztam”

– panaszkodik a teljes nevét és arcát a cikk többi interjúalanyához hasonlóan biztonsági okokból nem vállaló férfi.

A hétköznapi emberek egyelőre csak azt érzik a háborúból, hogy búcsút inthetnek megtakarításaiknak. Az életük csupán néhány óra leforgása alatt fenekestül felfordult.

A Kreml közben azt állíja, hogy Oroszországnak van elég tartaléka a szankciók átvészelésére, ám ezt gazdasági szakértők erősen vitatják. A jegybank mindenesetre nyugalomra intette az állampolgárokat, és figyelmeztetett, hogy tartózkodjanak a tömeges készpénzfelvételtől, ami gondokat okozhat a rendszer működésében.

Ennek ellenére a legtöbb moszkvai ATM-nél folyamatosa a sorban állás a legtöbb nagyvárosban. Az oroszoknak nagyjából 50 százalékkal kell többet fizetni manapság a külföldi valutákért, mint egy héttel korábban.

A nyugati gazdasági szankciók miatt az orosz vállalatok a munkaidő lerövidítését vagy a termelés teljes leállítását mérlegelik. Emiatt a várakozások szerint nem elég, hogy sokan rövidesen búcsút inthetnek a megtakarításaiknak, de tömegesen maradhatnak munka nélkül az emberek.

(Fotó: Vladimir Gerdo)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

49 éve született Elek Ferenc Jászai Mari-díjas magyar színész, a Budapesti Katona József Színház tagja.

Tovább »

Madármegfigyelő túra lesz holnap Apátfalvánál

Júniusban, a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozat keretében a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi tájegységén szervezünk túrákat, előadásokat. A térségben Apátfalvánál lesz madármegfigyelő túra holnap reggel.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink