Osztrák kancellár: december 27. történelmi nap 2020-ban

Az Európai Unió (EU) tagállamaiban vasárnap megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. (Kiemelt fotó: Szombaton Ausztriába is megérkezett az első szállítmány – AFP/APA/Hans Punz.)

December 27. történelmi nap 2020-ban

– jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután Ausztriában az első önként jelentkezőknek beadták a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát, közli az MTI. 

Ausztriában 80 és 93 év közötti időseket oltottak be reggel a Bécsi Orvostudományi Egyetemen (MedUni), illetve az elsők között kapta meg a vakcinát egy Covid-osztály vezetője is. A nap folyamán az osztrák tartományok többségében is elindítják az oltókampányt.

A vakcina a világjárvány elleni győzelem kezdetét jelenti. Minden újabb oltóanyag beadásával lépésről-lépésre egyre közeledünk a normalitás felé

– fogalmazott Kurz.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a küzdelemnek még nincs vége, de ez a nap fordulatot jelent.

Németországban idősotthonokban kezdték meg a koronavírus elleni oltást vasárnap reggel. Első körben a 80 év feletti időseket, az idősotthonokban dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök, illetve egy 95 éves, második világháborús veterán kapta meg elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást. A nap folyamán a Prágában és az ország második legnagyobb városában, Brnóban működő kórházakban kezdik meg az országba érkezett 9750 oltóanyag beadását.

Litvániában az öt legnagyobb város kórházainak dolgozóit kezdték beoltani vasárnap reggel.

Olaszországban a római Spallanzani kórház három dolgozóját oltották be reggel először. Az országba 9750 adag vakcina érkezett eddig, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak.

Spanyolországban egy idősotthon 96 éves lakója és egy ott dolgozó segédápoló kapta meg az oltást elsőként Guadalajara tartományban Los Olmos városban az állami televízió jelentése szerint. Az oltókampányt azért ebben az idősotthonban kezdték meg, mert közel esik a Pfizer gyógyszercég egyik raktárához, ahová az oltóanyagok megérkeztek Belgiumból.

Cipruson és Svédországban is idősotthonok lakói és dolgozói kapták meg először a koronavírus elleni oltást.

Franciaországban egy Seine-Saint-Denis-i kórházban oltottak be egy 78 éves nőt, majd őt egy 65 éves sebészorvos követte. További húsz idős ember és egészségügyi dolgozó beoltásával folytatják a vasárnap indított oltókampányt.

Dániában a kampányt az idősek beoltásával kezdik, elsőként egy Fyn szigeti idősotthon 79 éves lakója kapta meg a vakcinát. Dániába is valamivel kevesebb, mint 10 ezer dózis oltóanyag érkezett, jövő hétre 38 ezer, azt követően pedig heti 48 ezer adagot várnak.

Lengyelországban egy varsói kórházban kezdték meg az oltásokat, elsőként egy ott dolgozó főnővér kapta meg a vakcinát, őt további olyan egészségügyi dolgozók követik majd, akik a koronavírus-fertőzöttek kezelésében vesznek részt.

Bulgáriában Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter oltatta be magát elsőként az új vakcinával, hogy személyes példát mutasson az embereknek.

Alig várom, hogy újra láthassam a 70 éves édesapámat anélkül, hogy azon kellene aggódnom, hogy esetleg megfertőzhetem őt 

– mondta a miniszter a tv-kamerák előtt. Az első napon kapta meg az oltást a szófiai katonai kórház vezetője, a járványellenes küzdelmet irányító stáb elnöke is. Bulgáriában első körben kórházi dolgozók és patikusok kaphatják meg a védőoltást.

Máltán egy állami kórházban dolgozó ápolónőt oltottak be elsőként a szigetország miniszterelnökének és egészségügyi miniszterének jelenlétében.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

121 éve született Szerb Antal, magyar író, irodalomtörténész, nemzetközileg népszerű regények szerzője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A románok megszabadulnak az orosz gáztól

A bukaresti parlament májusban elfogadhatja a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvény módosítását célzó előterjesztést, amely a tengeri (offshore) és a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének egyaránt új lendületet adhat. Virgil Popescu román energiaügyi miniszter szerint a jogszabály révén Románia teljes mértékben függetlenné válik az orosz gáztól, mindemellett erős jelzést ad a befektetőknek is – derül ki a Világgazdaság kolozsvári tudósításából.

Tovább olvasom »