Patkánytempó: visszakérik a túlórapénzt a déli határt védő zsaruktól

[ad 1]

Az év leggusztustalanabb kormányzati lépéseinek top 10-es listájára azért csak sikerült még beszorítani egyet az esztendő vége felé.

A déli határon szolgálatot teljesítő rendőröktől visszavennék a túlórapénzeket, mert a BM szerint rekkenő hőségben, és szakadó esőben 16 órán át melózni nem túlóra

csak készenlét. 

Az elképesztően suttyó döntésről a szombati Magyar Nemzet számol be. A lap úgy tudja, egyelőre negyven zsarunak kézbesítették a minisztérium szeretetteljes karácsonyi üdvözletét, amelynek értelmében fejenként

200-260 ezer forintot

vesznek vissza tőlük.

A levélben az Országos Rendőrfőkapitányság október 20-i döntésére hivatkoznak, amely szerint „a csapatszolgálati századok átrendelése során a pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül. Amennyiben ezen időtartam alatt tényleges szolgálatteljesítésre nem került sor, úgy sem rendes szolgálat, sem túlszolgálat nem számolható el“.

A készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér jár, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó két-háromezer forintot kell fizetni.

Az odáig valóban igaz, hogy a rendőrségnél létezik a “készenlét” fogalma, amely azt az időt jelenti, amelyben a rendőr nem dolgozik, de “szolgálatkész állapotban” kell lennie, hogy szükség esetén behívható legyen szolgálatra. Vagyis lényegében azt csinál, amit akar, de nem fogyaszthat alkoholt, és nem utazhat messzire a munkahelyétől. A déli határon augusztus és szeptember folyamán viszont messze nem ez volt a helyzet. A rendőrök

lakhelyüktől és családjuktól távol, sokszor megfelelő ellátás nélkül, igen mostoha körülmények között éltek

heteken át. Ez alatt az idő alatt nyilván szükségük volt fizikai pihenésre, de valami egészen elképesztően rosszindulatú és kisstílű jogértelmezés kell ahhoz, hogy ezt “készenléti időként” könyveljék el.

Hogy ez a vidám táborozás milyen remek hangulatban telhetett, arról sokat elárulnak egy helyi portálra feltett fotók, amelyeket az Alfahír is közölt. A sárba kivezényelt rendőrök maguk építettek valami fedezéket az eső ellen. A bakancsuk átázott, a bokáig érő sárban és pocsolyákban így az általuk gyújtott tűzön próbálták megszárítani zoknijukat. És akkor még nem is beszéltünk a határ védelméhez a kormány által biztosított remek, korszerű, alig 30-40 éves fegyverekről és sisakokról.

Az eleve abszurd intézkedést különösen aljassá teszi, hogy a rendőröknek

8 napon belül, tehát még Karácsony előtt,

de mindenképpen még idén kellene visszafizetni azt a pénzt, amit még hónapokkal ezelőtt kaptak kézhez, tehát valószínűleg a nagy részét már el is költötték.

A Tettrekész rendőrségi szakszervezet arra biztatja az egyenruhásokat, hogy éljenek kifogással a döntés ellen, és vigyék bíróságra az ügyet. Az érdekvédők minden kollégájuk érdekében készek eljárni, és panaszt fognak tenni az országos rendőrfőkapitánynál.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap témája: Enyhül a kánikula a héten

Kánikulával kezdődik a hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink