Pólya Ágnest és Kissné Olasz Piroskát köszöntötte a PSZ

Pedagógus Nap alkalmából kapott kitüntetést a Pedagógusok Szakszervezetének Makói Járási Szervezetének két titkára. Mindkét kitüntetett nyugdíjba vonulása alkalmából vehette át az elismerést. A múlt heti, Bartók iskolában megtartott ünnepségen jelen volt Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Az Eötvös József Emlékérem Elnöki dicséret fokozatában részesült Pólya Ágnes, aki pedagógusi munkáját az érettségi után, mint képesítés nélküli nevelőtanár kezdte a mai Pápay Endre Oktatási Intézményben. Egy év után a Magyarcsanádi Általános Iskolában, eleinte képesítés nélküli, később végzett tanítóként 39 évig, nyugdíjazásáig oktatta, nevelte a gyerekeket. A Pedagógusok Szakszervezetének munkába lépése óta tagja, alapszervezeti titkárnak 1994-ben választották. A tüntetések, demonstrációk állandó résztvevője.

Kissné Olasz Piroska az Eötvös József emlékérem ezüst fokozatát vette át. Érettségi után a Kiszombori Napköziotthonos Óvodában dolgozott képesítés nélküli óvónőként. 1983-ban felvételt nyert a Szarvasi Óvónőképző intézet nappali tagozatára. 1985-ben szerezte diplomáját. Már augusztus elsejétől Makón, a Zrínyi utcai óvodában dolgozott. Az intézményben 8 évig látott el gyermekvédelmi feladatokat. Közben kétszer élte meg az óvodák összevonását. 1985 óta tagja a Pedagógus Szakszervezetnek. 20 évig volt a Makói Óvoda Pedagógus Alapszervezetének helyettese, 2013-óta végez titkári feladatokat

Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád-Csanád megyei elnöke a Makói Csípősnek arról beszélt: megyei szinten elsősorban a tankerületi iskolákkal és a hódmezővásárhelyi tankerületi központtal van kapcsolatuk. Úgy érzi, mostanában normalizálódott a helyzet a fenntartók és a szakszervezet között, de problémák most is vannak. Például van olyan iskola, ahol július 7-én kezdődik a pedagógusoknak a nyári szünet. Bár a jogszabályok szerint a nyári szünetben kell kiadni a szabadságot, de sok esetben nem teszik meg, hanem tartalékolnak az őszi és a téli szünetre. Tarnay felhívta rá a figyelmet, ki lehet adni akkor is, de július elején már nincs olyan feladat, ami indokolttá teszi hogy ők még bent legyenek az iskolában. Ez sokszor igazgatótól függ, ezért van nagy szerepe a titkároknak, hogy ezeket tudják jelezni. A hódmezővásárhelyi tankerületben van olyan iskola, főleg Vásárhelyen, ahol előfordul ilyen – tette hozzá.

Szabó Zsuzsa a Makói Csípősnek felidézte: tavaly október óta sztrájkbizottságként tárgyalnak a kormánnyal, de már 2008 óta folyamatosan, ugyanezekben a kérdésekben egyeztetnek. Ősz óta nem tudták kikényszeríteni a kormánytól azokat a döntéseket, amik szükségeses a biztonságos tanévkezdethez. Jelenleg 13 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, van ahol nem szakos tanárok tanítanak egy adott tárgyat, minden ötödik intézményben végzettség nélküli pedagógus tanít. A kormánynak Alaptörvényben rögzített kötelező feladata a minőségi oktatás biztosítása – ezt nem biztosítja és nem tesz semmit ellene.

A PSZ elnöke szerint a tanárhiány oka a túlterheltség, a pedagóguspálya alacsony presztízse és a bérek alacsony szintje. Szabó úgy véli, amíg nem rendezik a béreket, nem jön senki tanítani és azok is elmennek, akik eddig kitartottak. Sokan elmennek részmunkaidőben nagy üzletláncokba dolgozni, mert még azzal is többet keres, mint középiskolai tanárként. Bruttó 312 ezer forint egy pályakezdő fizetése, ez 170 ezer nettó, közben 130 ezerért tud lakást bérelni, csak hogy tudjon hol aludni.

A kormánnyal való tárgyalásról szólva közölte: elmondták Maruzsa Zoltán államtitkárnak, hogy a tanévet csak úgy lehet biztonságban elkezdeni, ha tudják mekkora a béremelésük, mennyi a fix óraszámuk, mekkora terhelést kapnak és tudniuk kell a pedagógiai asszistenseknek, gyógypedagógiai asszisztenseknek, hogy ők valóban heti 40 órában kötelezhetőek-e tantermi felügyelet biztosítására. Információk szerint többen felállnak és nem kezdik el a tanévet, ott hagyják a pályát, ha nem lesz változás – fejtette ki a PSZ elnöke.

A kitüntetések átadása előtt a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak ünnepi műsort.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink