Programját ismertette és az egységről beszélt az ellenzék március 15-én

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség A hatalom a népé címmel rendezett március 15-i kormányváltó nagygyűlést a Műegyetem rakparton. (Fotók: Malatinszky Dávid)

Iványi Gábor beszédével kezdődött az ellenzéki március 15-i nagygyűlése Budapesten a Műegyetem rakparton. „Idefelé jövet hallottam a rádióban azt, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök vonatra ülnek és elmennek meglátogatni Zelenszkij nagyszerű hős elnököt és az ukrán népet, és hát van egy hely még mellettük. Fel is kínálták, hogy valaki még velük utazhat. De Orbánnak most más dolga volt” – mondta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkésze. Hozzátette, április 3-a után nem marad üresen ez a hely, „és látom itt kiírva, hogy Márki-Zay Péter, ha megválasztják, biztos vagyok benne, hogy az első útja oda vezet majd”.

Iványi után Donáth Anna, a Momentum elnöke következett, aki az ellenzék 12 pontja közül az első kettőt ismertette. Követeljük a sajtó szabadságát, az orosz és fideszes propaganda eltörlését! Legyen újra felelős oktatási és egészségügyi miniszter Budapesten! – mondta megjegyezve, propagandaminisztérium létezik, de önálló egészségügyi és oktatási minisztérium nincs.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester olvasta fel az ellenzék harmadik pontját: Követeljük a magyarok valós képviseletét biztosító Országgyűlést! Arról beszélt, le fognak számolni a korrupcióval, és visszaadják a hatalmat a népnek. Ezután rátért a negyedik pontra: törvény előtti egyenlőséget korra, nemre, vallásra, szexuális orientációra tekintet nélkül. A főpolgármester szerint a következő három hétben szükség van mindenkire, azokra, akik ma kimentek a nagygyűlésre, mert meg kell győzniük mindenkit arról, hogy Magyarországon a változás elérhető, és április 3-án van esély arra, hogy egy új, emberséges Magyarországot teremtsünk – írta tudósításában a Telex.

Jakab Péter Jobbik-elnök következett ezután, aki egységbe hívta a magyar nemzetet – ahogy fogalmazott – a békéért, a szabadságért, Magyarországért. Ahol a nemzet fog össze, ott rendszert is váltunk – mondta Jakab. Beszédében az április 3-i választásra utalva úgy fogalmazott, „vesszenek a gengszterek, vesszen a Fidesz, vesszen a köpcös!” 

,,Követeljük a földtörvény eltörlését, hogy az uniós támogatásokat ne a nagybirtokos oligarchák kapják” – ezt már Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke mondta beszédében. A hvg.hu tudósítása szerint az LMP-s politikus arról beszélt, hogy a háború, a járvány mind azt üzeni, hogy képesnek kell lenni az önellátásra, az élelmiszerbiztonságra, ehhez azonban meg kell erősíteni a gazdatársadalmat. Schmuck felszólalásában kiemelte azt is, hogy az ellenzék követeli a politikai ítélethozatal megszüntetését. ,,Jogbiztonság nélkül nincs szabadság. Mindannyian tudjuk, érezzük a bőrünkön, hogy az igazságszolgáltatás egyre inkább politikai érdekeket szolgál. (…) Polt Péter az elmúlt években a bűnüldözés helyett a bűnpártolást tekintette fő munkájának” – mondta.

,,Tudjátok, mikor vették volna észre a Magyarország felett repülő drónt? Ha Orbánék hatvanpusztai birtokát fotózza” – mondta Tóth Bertalan, aki az MSZP képviseletében beszélt. Tóth szerint a kormány leépítette a honvédséget és a költségvetés 20 százalékát elvették, mégsem vagyunk egyedül, mert NATO-tagok vagyunk. ,,Nem orosz, nem kínai, hanem atlanti szövetségben vagyunk” – tette hozzá.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy ,,a zsarnokság a szabad szó és a szabad tájékoztatás után meg akar fosztani minket a szabad gondolattól. Mert pontosan tudják, hogy szabad gondolat csak akkor tud születni, ha az iskola, az egyetem szabad” – mondta és hozzátette, mindenki támogassa a sztrájkoló tanárokat.

Majd áttért arra, hogy sosem volt még fontosabb, mint most, hogy Magyarországon is bevezessék az eurót. ,,Miért kell nekünk magyar euró? Hogy ne tudjon a forint összeomlani? Hogy kisebb legyen az infláció? Ezért is. Hogy ne játszhassanak a forinttal, nyomorba döntve százezreket? Ezért is. De azért is kell nekünk euró, mert nem halogathatjuk tovább egyetlen nappal sem, hogy hazánk elköteleződjön az Európai Unió mellett” – mondta és hangsúlyozta: ,,Európa, most vagy soha„.

Vendégként szólalt fel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, a lengyel ellenzék vezetője. – Együtt voltunk 1956 októberén és 1980-ban a lengyelországi Szolidaritás mozgalom születésénél, és 1989-ban is, amikor a két nemzet megszabadította magát a szovjetizmustól – kezdte beszédét. Szerinte az ukránok Magyarországért, Lengyelországért és Európáért is küzdenek.

Tusk szerint egyetlen tisztességes ember számára sem lehet kérdés, hogy kinek az oldalára áll ebben a harcban. Ezért nem csak a magyaroknak fontos a választás kimenetele, hanem az ukránoknak is – vetette fel Donald Tusk. Szerinte Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy az a vélemény alakuljon ki róluk, hogy ők a legputyinpártibbak egész Európában. Nem hiányzik olyan politikus Európából, aki még ma is Putyin mellé áll ebben a küzdelemben – jelentette ki. Európában nagy reményekkel néznek a magyarországi választásra. Szerinte a harcuk a szabad országért úgy néz ki, hogy nem fegyver van a kezünkben, hanem szavazólap.

Márki-Zay Péter szerint a „nép” talán a legnemesebb szó, ahogy egy nemzet nevezheti magát. Jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék lehettünk. Ma, 33 évvel a rendszerváltás után, immár nem egy nép vagyunk a világ számára. ,,Ma egyetlen arc vagyunk. Egy ember kisajátított minket. Ha a világban azt mondják magyar, ez az arc jelenik meg a szemeik előtt, immár 12 éve.” Szerinte a kormányfő „naponta változó érdekeit, kisstílű játszmáit játssza a világ politikai színpadán”, naponta vált barátot és ellenséget, az aktuális politikai érdekei mentén rombolja porig nemzetközi megítélésünket. Azt is mondta, nem a nemzetközi megítélés csupán a probléma, idehaza is rettenetes bűnt követett el a nép ellen a jelenlegi kormányfő: éket vert barátok, szomszédok, kollégák, régi osztálytársak közé, sőt családok és családtagok közé. ,,Húsz nap múlva esedékes választásokon arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, ismét egy nemzet legyünk, és ne legyünk kívülállók a saját hazánkban” – jelentette ki. ,,Véleménykülönbségeinkkel, különböző világnézetünkkel, vallásunkkal, származásunkkal, de mi is a nemzet vagyunk – az a nemzet, amelyért 1848 hősei a vérüket adták.” – tette hozzá.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

232 éve született Gróf Széchenyi István író, polihisztor, közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere, a „legnagyobb magyar”.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink