? Román kulturális nap és gasztrofesztivál volt Makón

Lepények, csorbaleves, húsgombóc leves, palacsinta, túrós puliszka, túrós csusza – jellegzetes román ételek készültek a Maros-parton szombaton a helyi román önkormányzat által szervezett gasztrofesztiválon. Kül- és belföldi vendégek is érkeztek Makóra.

2012-ben volt az első főzőverseny, később ez elmaradt, csak kulturális napokat tartottak. Majd 2015. óta a Zöldháznál vagyunk és egyben rendezzük meg a két programot. Idén, az első napon, pénteken Kiss Györgyi festőművésznek nyílt kiállítása az emeleti részen, szombaton pedig a gasztrofesztivált tartottuk meg – mesélte a Makói Csípősnek Birta Júlia Mihaéla.

A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk: Nagyszentmiklóson nemzetközi kakaspörkölt fesztivál, a román Nagylakon városnapok vannak, így onnan most nem jöttek csapatok. Viszont érkeztek Aradról, Pécskáról, Medgyesegyházáról, Kétegyházáról, utóbbiak helyben készített, kézzel gyúrt szilvával, illetve túróval töltött réteseket sütöttek mindenkinek. Továbbá román nemzetiségi vezetők is itt voltak Budapestről, Szentendréről.

A környezetvédelem fontosságára és a népszámlálásra is felhívták a figyelmet. A legutóbbin, 2011-ben 229 fő vallotta magát románnak Makón. Azóta sok idős elhunyt, a fiatalok elmentek tovább tanulni, de költöztek is Makóra többen.

A román önkormányzat korábban beadott egy pályázatot előkerült, régi receptek könyvbe szerkesztésébe – ennek a bemutatója lesz a következő programjuk november végén. Decemberben pedig a nemzetiségek napját és a kolinda estet rendezik meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink