Szakszervezet: engedély kell a másik egységből érkezővel való beszélgetéshez

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint meglepő viselkedési kódexet vezettek be a Continental makói gyárában, éppen az új kollektív szerződést előkészítő időszakban: munkavégzés közben a dolgozókkal csak írásbeli engedéllyel válthat szót „másik üzemegységből” érkező személy. A vállalat azt közölte, ,,kültéri és beltéri pihenőkben, az étkezőben is biztosít lehetőséget a közösségi életre, azonban a gyártási területen munkavédelmi okokból erre nincs lehetőség. Továbbá a munkáltató irodát és tárgyalóhelységet biztosít az érdekképviseletek számára.”

Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a gyárban működő Makói Gumiipari Szakszervezet úgy döntött, a kollektív szerződés kritikusabb pontjairól megkérdezi a tagjait személyesen és online anonim formában is, hogy közösen dönthessenek a munkájukat meghatározó pontok némelyikéről. A szövetség elnöke szerint azonban a munkáltató mindent elkövet, hogy megnehezítse a szakszervezet dolgát: az online forma hírére adatvédelmi aggályokra hívta fel a figyelmet, a személyes megkérdezés hírére pedig a napokban előállt egy új viselkedési kódexszel. Utóbbiban leszögezi, hogy az éppen munkát végző emberekkel „beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”. A közlemény szerint még akkor is, ha a mindössze pár mondatos eszmecsere közben nem áll le a munka.

Az új viselkedési rend leírásából az is kiderül, hogy a kérelemben a gyors szóbeli egyeztetés tartalmát is közölni kell „és ha az nem tetszik a főnöknek, akkor indoklás nélkül megtagadhatja az engedélyt.”

A szabályozással kapcsolatban Radics Gábor megjegyzi: nem nehéz kitalálni, hogy a szakszervezeti témák nem tartoznak a makói gumigyár menedzsmentjének kedvencei közé, ezért alig van arra esély, hogy a munkavezetők engedélyezzék az érdekvédelmi tartalmú beszélgetést. A közlemény szerint ennél is szigorúbb lehet a szabályozás: amennyiben egy munkavezető valakit bármilyen rövid, ám engedély nélküli beszélgetésen kap, jogában áll megkérdezni, miről folyik a diskurzus és ha a téma nem tetszik neki, a „külső” személynek azonnal el kell hagynia az üzemi területet, ahová egyébként – az új utasítás szerint – be sem léphet, ha nem ott dolgozik.

Ezek alapján a szakszervezeti tisztségviselők csaknem minden üzemegységben külső személynek számítanak. A korlátozással a munkáltató teljesen ellehetetleníti a szakszervezet és a munkavállalók közvetlen kapcsolatát

–magyarázza Radics. Ráadásul – és nem véletlenül – éppen most, az új kollektív szerződés tartalmának a tárgyalási fázisában – fűzte hozzá.

A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség úgy látja: arra alig van esély, hogy a szakszervezeti tisztségviselők személyesen is megkérdezzék a tagokat arról, mit képviseljenek a munkáltatóval való, a kollektív szerződést érintő egyeztetés bizonyos tételeinél, cenzúra nélküli beszélgetésre ugyanis legfeljebb a napi kétszer ötperces nem kötelező és a normális étkezésre is rövid húszperces kötelező ebédszünetben van lehetőség.

Radics szerint a munkáltató ezzel a szigorítással is meg akarja félemlíteni a munkavállalók mellett a szakszervezet képviselőit, mint ahogy azzal is, hogy – úgy tűnik –, folyamatosan monitorozza a makói szakszervezet által működtetett, tagoknak szóló zárt Facebook-csoportot. A szakszervezet szerint a cégtől folyamatosan rúgják ki a több évtizede ott dolgozó embereket is, akik közül sokan részt vettek az év eleji sztrájkban. Eközben a cég hirdetés útján keres új munkatársakat, a kirúgott állandók helyére gyakran ukrán „idegenlégiósok” állnak be. teszik hozzá.

„Nem tudni, mikor, kit fognak elküldeni, a régi dolgozók feje felett állandóan ott lebeg a pallos. Ilyen légkörben különösen balesetveszélyes dolgozni”

– véli az elnök, aki szerint elképzelhető, hogy ennek következtében történt a közelmúltban egy súlyos csonkolásos, a napokban pedig egy másik súlyos baleset: egy dolgozó leesett az udvarra egy tíz méter magas csarnok tetejéről.

Reagált a Continental

A cég reakcióját változtatás nélkül közöljük:

„A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeme munkatársaink kültéri és beltéri pihenőkben, az étkezőben is biztosít lehetőséget a közösségi életre, azonban a gyártási területen munkavédelmi okokból erre nincs lehetőség. Továbbá a munkáltató irodát és tárgyalóhelységet biztosít az érdekképviseletek számára, hogy a működésükkel „harmadik személyként” ne az üzemi területen folytassák a tevékenységüket.

Makói gyárunkban az elmúlt hónapokban a munkavédelmi szabályok be nem tartásából történt balesetek további intézkedéseket kívántak munkavállalóink biztonsága érdekében. Felelős munkáltatóként további szigorítást láttunk szükségesnek, hogy megelőzzük a jövőbeli hasonló körülmények miatt előforduló üzemi balesteket.

Az mellett, hogy ismételten felhívtuk munkatársaink figyelmét a munkavédelmi szabályok betartására további lépéseket tettünk munkabiztonsági kockázatok mérséklése céljából . A különböző területeken, munkaállomásokon eltérő és egyedi munkavédelmi szabályokat kell betartani. Adott esetekben a másik területről nem munkavégzési céllal érkező munkatársak saját maguk és más munkatársuk számára munkavédelmi kockázatot jelenthetnek. Egyrészt a speciális, a munkaterülethez kapcsolódó szabályok ismeretének a hiányában, másrészt az adott üzemben dolgozó munkatárs megzavarásával, mely nem indokolt interakcióból ered.

A munkaköri kötelezettségüket ellátó munkavállalókat munkaidőben -a munkáltató előzetes engedélye nélkül- senki nem akadályozhatja, zavarhatja a munkavégzésükben az üzem területén. A munkáltatónál megválasztott munkavédelmi képviselő a választott tisztségével összefüggésben jogosult tájékoztatást kérni a munkavállalótól munkaidőben a munkahelyek, munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról, az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzősőre tett intézkedések végrehajtásáról, valamint a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

A témában 2021. augusztus 10- én létrehozott és 2021. szeptember 1- én életbe lépett munkautasítást- nem magatartási kódexet-, a törvényi szabályozásnak megfelelően az üzemi tanácsnak előzetesen megküldtük véleményezésre.

A szakszervezet részéről elhangozott találgatásokat és hangulatkeltésre irányuló kijelentéseket nem kívánjuk kommentálni.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink