Szakszervezet: felmondásra kényszeríthetik az egészségügyileg alkalmatlan dolgozókat a makói Continentalban

Kifárasztással felmondásra kényszeríti azokat a dolgozóit, akik idős koruk vagy megváltozott egészségi állapotuk miatt nem, vagy csak nagyon nehezen tudják ellátni korábbi munkakörüket – mondta el a Mércének a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke, Radics Gábor.

A szakszervezet elnöke a portálnak kifejtette: a cég egy munkavállalója megromlott egészségügyi állapota miatt – ami a szakszervezet szerint egyértelműen a munkakörülmények miatt állt be – már több mint egy éve nem tudott dolgozni. Első körben azonban nem foglalkoztatási megbetegedést, hanem egészségügyi alkalmatlanságot állapítottak meg nála. Ebben az esetben a munkáltató köteles más munkakört ajánlani a munkavállalónak, vagy felmondani és végkielégítést fizetni neki.

Azonban a már megszavazott, de a köztársasági elnök által még nem aláírt Munka törvénykönyve módosítás értelmében ráutaló magatartással felmondásra kényszeríthetik az egészségügyileg alkalmatlanná nyilvánított munkavállalókat, így eleshetnek a végkielégítéstől.

Radics Gábor szerint ezt akarja elérni a makói Continental is azzal, hogy adminisztratív eszközökkel húzza az időt egy fizikai fájdalmakkal küzdő munkavállaló ügyében. A másodfokú orvosi vizsgálatra való beutalást például múlt héten adták oda neki, azonban december 20-ra dátumozva, ezzel is lassítva a folyamatot. A szakszervezeti vezető szerint ezzel az a célja a cégnek, hogy elhúzódjon a munkavállaló ügye januárig, amikor az új módosítás értelmében már könnyebb dolga lesz a cégnek „megszabadulni” a dolgozótól.

A szakszervezet bejelentette azt is, hogy létrehoznak egy rendkívüli szociális segélyalapot, amelyből a leginkább rászoruló, kisjövedelmű munkavállalók kaphatnak kompenzációs támogatást. Mint írták, a terv megszületésekor, de még később a megvalósításkor, a 6 millió forintos segélyalap létrehozásakor sem gondolták volna, hogy a pénzből nemcsak az elmaradt mértékű béremelés és az egyre dráguló élet kompenzálásra kell majd költeni, hanem azoknak a munkavállalóknak a megsegítésére is, akiket felmondásra kényszerít a cég.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink