A nap témája: 15%-os inflációval számol a kormány jövőre

Szerdán tárgyalja a kormány a 2023-as költségvetés módosítását és csak annyit lehet tudni, hogy az év végéig valamikor megjelenik, de a Portfolio tudósítása szerint néhány részletet kedden azért elárult Varga Mihály pénzügyminiszter.

Például kiderült:

  • a helyreállítási források kifizetése a Bizottságtól függ, de abban bíznak, hogy az első félévben érkezhetnek ezek a források,
  • az agrártámogatások viszont biztosan jönni fognak,
  • 15 százalékos inflációval számolnak 2023-ban átlagosan (ezt lehetett már sejteni abból, hogy ennyi lesz a 2023-as nyugdíjemelés),
  • éves szinten nem lesz recesszió, 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak,
  • változatlanul 3,5 százalékos GDP-arányos hiányt várnak,
  • nincs még döntés a babaváró hitelről és az otthonfelújítási támogatásról, de még az idén bejelentenek a családtámogatásokkal kapcsolatos intézkedéseket.

Az december elején derült ki, hogy a kabinet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva felhatalmazta magát arra, hogy az országgyűlés jóváhagyása nélkül is átírhassa a költségvetést.

A parlament eredetileg július 19-én fogadta el a 2023-as költségvetést, de az már szeptemberre biztos lett, hogy az infláció és a gazdasági visszaesés sokkal nagyobb lesz a vártnál, ezért a kormánynak gyakorlatilag egy teljesen új büdzsét kell összeraknia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink

Közlekedő Tömeg: a tavalyinál is súlyosabb a MÁV járműhelyzete

A tavalyi mélypont után tovább csökkent a MÁV-Start üzemképes, a nem villamosított vasútvonalakat kiszolgáló dízel-motorvonatainak száma – írja közleményében a Közlekedő Tömeg Egyesület. A közérdekű adatigénylésére kiadott járműállományi adataiból kitűnik, a járműhiányra hivatkozva elrendelt vasútbezárások sem voltak képesek a MÁV dízeljármű-gazdálkodását konszolidálni.

Tovább olvasom »