Szegedi tudósok szerint durvulni fog a hazai koronavírus-helyzet

Röst Gergely szegedi matematikus szerint Nyugat-Európa egy-két héttel jár Közép- és Kelet-Európa előtt a koronavírus terjedésében. Ő az, aki csapatával együtt nemrégiben megalkotta azt a járványmodellt, amelynek előrejelzéseit az élet visszaigazolta – írja a Szeged.hu.

Röst és csapata modelljük alapján már február második felében felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány Kína utáni második legnagyobb gócpontja Irán.

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékén dolgozó docens a Szeged Televízió Fókuszban című műsorában elmondta: nem azonnal kezdtek hozzá munkatársaival a nemrégiben megalkotott járványmodell megalkotásához, hanem a kínai Hupej tartomány lezárása után. Innentől azonban gőzerővel dolgoztak a számításokon, és kiderült:

a modell alapján viszonylag nagy pontossággal meg lehet mondani, hogy egy fertőzött hova juthat el a világban és hány embert fertőzhet meg.

Röst azt is elmondta, az olasz helyzet nagy fordulatot hozott a vizsgálatokban is, mert a korábbi utasforgalmi számok már nem tekinthetőek mérvadónak, a járvány földrajzi terjedést ezért ma már sokkal nehezebb modellezni.

Elmondása szerint

„a nyugat-európai országok egy-két héttel járnak a közép- és kelet-európai országok előtt. Ez pedig minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy egyre több korlátozó és tiltó és kényszerintézkedéssel számolhatunk Magyarországon”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

📺 A Szent Korona előtt tett esküt a Jobbik frakciója

Nemzeti néppártként a Szent Koronára tett esküvel kezdjük a szolgálatot. Ennél erősebb kötelem nincs. Esküszegők nem leszünk! – írta hétfőn Jakab Péter ahhoz a Facebookon megjelent videóhoz, melyen a tízfős Jobbik-frakció eskütétele látható.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Négy éve nyílt a Széchenyi téri Pingvin patika Makón

A Széchenyi téri Pingvin patika (elődje a Korzó gyógyszertár) nemsokára négy éve működik Makó belvárosában.A kis patikából egy nagyobb tágasabb gyógyszertár lett, ahol jelenleg egy szakgyógyszerész, egy gyógyszerész és négy szakasszisztens dolgozik. A gyógyszertár részt vesz a Makó és környékét ellátó ügyeleti és készenléti rendszerben is – olvasható az áprilisi Pingvin magazinban.

Tovább olvasom »

Az elmúlt 4 évben titkolták a kórházi fertőzések adatait

2018 nyarán, emberi erőforrások miniszterévé kinevezése után nem sokkal Kásler Miklós a kórházi fertőzéseket nevezte meg az egészségügy egyik legakutabb problémájának, egyben azok visszaszorítását az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának – emlékeztet a 444, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy ez nem hogy nem történt meg, de az adatok transzparenciája és valóssága körül is számos probléma akadt.

Tovább olvasom »