Táguló szakadék – az anyagi helyzet döntheti el ki jut be a felsőoktatásba

[ad 1]

Az elmúlt kilenc évben csökkent a társadalmi mobilitás, a szegényebb családokból származó gyerekek sokkal nehezebben kerülhetnek be a felsőoktatásba, mint 2007-ben, ebből a szempontból a kormány oktatáspolitikája megbukott – mondta Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Manapság sokkal nehezebb diplomát szereznie egy első generációs fiatalnak, mint 2007-ben. Az elmúlt kilenc évben arányuk 47%-ról 40% alá csökkent a felsőoktatásban – emelte ki a politikus.

Dúró Dóra szerint a kormányzati kommunikációval ellentétben a szülők anyagi helyzete határozza meg azt, hogy gyerekük be tud-e kerülni a felsőoktatásba. Úgy látja, hogy szűkült a társadalmi mobilitás, a rosszabb anyagi körülmények között élő gyerekeknek nehezebben jutnak be a felsőoktatásba, mint 2007-ben, ezért a Fidesz oktatáspolitikája ebből szempontból megbukott.

A hallgatók anyagi hátterével kapcsolatban megjegyezte: az elmúlt kilenc évben a minimálbérhez viszonyítva csökkent az az összeg, amelyből a diákok élnek. A hallgatók elsősorban lakhatásra és utazásra költenek, nem pedig bulizásra.

Kevés kollégium

A politikus szerint a kollégiumi férőhelyeket is bővíteni kellene. Mind Budapesten, mind pedig a vidéki városokban nincs megfelelő számú kollégium. Mindezt igazolja, hogy annak ellenére is 130%-os a túljelentkezés a meglévő helyekre, hogy csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma.

Alacsony ösztöndíjak kevés államilag finanszírozott férőhely

A Jobbik ismételten kezdeményezni fogja a 2007 óta változatlan összegű ösztöndíjak megemelését. Az javasolják továbbá, hogy a kormány növelje az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számát. Ez Dúró Dóra szerint a magasabb diplomás bérek miatt az államnak is megtérülne hosszabb távon.

(alfahir.hu)

[ad 2]

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Farkas Éva: levittük a munkanélküliséget

,,Brüsszeli” forrás, egy uniós pályázat, a Makói Paktum – helyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása című projekt zárórendezvényét tartották meg csütörtökön a Korona Konferenciaközpontban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink