Tanulna, de nem tud, mert kerekesszékes

[ad 1]

Hiába nyert felvételt a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára a makói Rácz Vivien, a tanulmányait nem tudta elkezdeni, mert nincs akadálymentes kollégium, ahol lakhatna. Emiatt az őszi és a tavaszi félévet is elhalasztotta. Ha szeptemberre nem oldódik meg a szállása, megszűnik a hallgatói jogviszonya.

A BGE-nek nincs akadálymentes kollégiuma, ezért a lány és családja több másik intézmény diákotthonait is felkereste, ám mindenhol elutasították, mondván nem lakhat ott, mert nem ott tanul, középiskolaiba pedig egyáltalán nem mehet. Ősszel levelet írtak az Emberi Erőforrások Minisztériumának, melyben kérték, hogy Vivi költözhessen vissza a mexikói úti kollégiumba, ahol a középiskolás évei alatt lakott. A válasz egy telefonhívás volt két hónappal később, majd semmi.

– Most két félévet halasztok, de többet nem lehet, mert megszűnik a tanulói jogviszonyom. Remélem, őszig születik valami megoldás – árulta el a lány. Miután kiderült, hogy nem tud járni az egyetemre, egy online tanfolyamot kezdett el, ahol webtervezést tanul, szeptemberben zárul a képzés.

Viviennek volt egy másik álma, ám erről is le kellett mondania. Divatmenedzsmenttel foglalkozott volna, járt Párizsban, sőt még Zoób Kati divattervezővel is találkozott, ám azok az iskolák, ahol ezt tanítják, nem akadálymentesítettek.

Vágyak, álmok, elképzelések. A 21 éves Rácz Vivien nagyon szeretne a társadalom hasznos tagja lenni, kamatoztatni tudását, ám a rendszer őt és kerekesszékes társait sem segíti, sőt…

[ad 2]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink