Tele vannak a börtönök, ide-oda utaztatják a rabokat

Ide-oda helyezik a a fogvatartottakat a magyarországi börtönökben – ez derült ki az Átlátszó közadatigényléséből. Az adatok alapján csak januárban több mint ezer rabot szállítottak át.

A probléma nem új, évek óta így próbálják kiegyenlíteni a telítettséget – ezt a témában jártas Magyar Helsinki Bizottság közölte. A zsúfoltság megoldása azonban egyre komolyabb gondot jelent. Az elmúlt 33 évben soha nem voltak ennyien rács mögött, mint most. A kormány szerint ennek oka, hogy sok embercsempészt fognak el. A portál megjegyzi, hogy ezen kívül még probléma, hogy kudarcot vallott a férőhely-bővítési program és az alternatív büntetések kihasználatlansága.

„Egyik nap bejöttek az őrök, mondták, hogy pakoljak, mert átvisznek egy másik börtönbe – az ország másik végébe. Nem is értettem, hogy miért. Később annyit hallottam vissza, hogy a börtönök zsúfoltsága miatt. De ahova kerültem, ott még rosszabb volt a helyzet, többen voltunk egy cellában. Szóval nem nagyon értem még így sem”

– az esetről az Átlátszónak számolt be valaki.

Ezt követően kérdeztek rá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál, hogy pontosan mely büntetés-végrehajtási intézetekből hány fő fogvatartott átszállítására került sor 2023. január 1. és január 24. között a börtönök túlzsúfoltságának csökkentése érdekében, illetve, hogy hány főt terveznek áthelyezni ugyanezen okok miatt az elkövetkező időszakban. Erre azt a választ kapták, hogy „az első kérdésben megjelölt ok szerinti átszállításokról adatot nem kezel”, illetve, hogy a szállítási igényekkel összefüggő jövőbeli tervek nem minősülnek közérdekű adatnak.

Következő kérdésükre a BvOP azt válaszolta, hogy egyetlen hónap alatt 1068 főt vittek át egyik börtönből a másikba.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási (Bv.) Intézetbe például 177 rabot szállították át, és csak 27-et vittek el onnan, míg a Budapesti Fegyház és Börtön nagyjából „rabokat cserélt”: 45 főt indított el és 41-et fogadott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Bv. Intézetből 40 embert szállítottak el, és 4-et fogadtak. Tehát láthatóan nagy volt a mozgás az intézmények között – jegyzi meg a portál.

A Magyar Helsinki Bizottság korábbi adatigénylésére érkezett adatok alapján szinte minden magyar börtönben 100 százalékot meghaladó a telítettség, csak pár intézetben vannak 90-100 százalék között. Vélhetően ezek azok az intézmények, ahova rabokat helyeznek át.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

123 éve született Németh László (teljes nevén: Németh László Károly) Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró, műfordító, 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink