A nap témája: Jól halad a mellrák elleni vakcina fejlesztése

A Washingtoni Egyetem kutatói 66, a mellrák előrehaladott stádiumával diagnosztizált nőnek adták be a kísérleti vakcinát. Mindegyik nő korábban kezelésen esett át, így az ő esetükben már vagy megállt a rák terjedése vagy a daganatok már el is kezdtek visszahúzódni. Viszont mindegyik kísérleti alany esetében nagy volt a kockázata a rák kiújulásának – írja a Business Insider.

A kísérleti oltóanyagot megkapó nők 80 százaléka életben volt a kutatás első tízéves szakaszának a végén, ami bőven meghaladja a mellrákosoknál ötéves időszakra várt, 50 százalékos túlélési arányt.

A Washingtoni Egyetem által fejlesztett oltóanyag arra tanítaná meg a szervezetet, hogy megfelelő immunválaszt adjon a HER2 nevű fehérje túltermelődésére, amely az emlőben rákos sejtburjánzáshoz vezethet. A szervezet védekezőrendszere, ha fenyegetésként felismeri az ilyen sejteket, el tudja pusztítani azokat.

A klinikai vizsgálatok első fázisa során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevő nők szervezete az oltóanyag különböző adagjaira hogyan reagált. A most induló második fázis során már a vakcina hatékonyságát, vagyis a védőhatását fogják vizsgálni.

(hvg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink