Telefonos csalók Makón és Kiszomboron

Telefonos csalók garázdálkodnak! Már értesültünk kiszombori és makói áldozatokról is – figyelmeztet a kiszombori önkormányzat.

Azt írták, a csalók felhívják a gyanútlan állampolgárokat és különböző bankszámla-adatokat kérnek el telefonon, amelyek segítségével lefosztják a bankszámlát. Így fokozottan felhívják a figyelmet, hogy a telefonos ügyintézőknek ne adjunk meg olyan adatokat, amelyekkel hozzájuthatnak bankszámlánk ,,tartalmához”.

A Magyar Nemzeti Bank oldalán arról írnak, a vishing (az angol „voice” és „phishing”, vagyis hang és adathalászat szavak kombinációja) olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat, akik általában banki ügyfelek. Tipikus formája a vishingnek, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépett hiba vagy csalásgyanú miatt telefonál.

Minél sürgetőbb a hívás és az üzenet, annál gyanúsabb, gyanús telefonhívás esetén ne adjunk meg személyes adatokat és szakítsuk meg a beszélgetést. Soha ne adjunk meg betéti vagy hitelkártya PIN-kódját, CVV kódját, vagy az online banki jelszót – a bankok sosem kérik el ezeket az információkat. Továbbá soha ne telepítsünk mások kérésére olyan programot számítógépünkre vagy telefonunkra, amit nem ismerünk.

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

220 éve született Bezerédj Amália, aki a magyar irodalomban foglalkozott először a gyermekvilággal.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Mindannyian tehetünk környezetünk védelméért

Az egészségtelen levegőminőség évente több mint 7 millió korai halálesetet okoz világszerte. Emellett a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak az extrém időjárási események, amelyek számos emberi életet oltanak ki – hívja fel a figyelmet oldalán Leitner Szilárd.

Tovább olvasom »