Telefonos csalók Makón és Kiszomboron

Telefonos csalók garázdálkodnak! Már értesültünk kiszombori és makói áldozatokról is – figyelmeztet a kiszombori önkormányzat.

Azt írták, a csalók felhívják a gyanútlan állampolgárokat és különböző bankszámla-adatokat kérnek el telefonon, amelyek segítségével lefosztják a bankszámlát. Így fokozottan felhívják a figyelmet, hogy a telefonos ügyintézőknek ne adjunk meg olyan adatokat, amelyekkel hozzájuthatnak bankszámlánk ,,tartalmához”.

A Magyar Nemzeti Bank oldalán arról írnak, a vishing (az angol „voice” és „phishing”, vagyis hang és adathalászat szavak kombinációja) olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat, akik általában banki ügyfelek. Tipikus formája a vishingnek, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépett hiba vagy csalásgyanú miatt telefonál.

Minél sürgetőbb a hívás és az üzenet, annál gyanúsabb, gyanús telefonhívás esetén ne adjunk meg személyes adatokat és szakítsuk meg a beszélgetést. Soha ne adjunk meg betéti vagy hitelkártya PIN-kódját, CVV kódját, vagy az online banki jelszót – a bankok sosem kérik el ezeket az információkat. Továbbá soha ne telepítsünk mások kérésére olyan programot számítógépünkre vagy telefonunkra, amit nem ismerünk.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap témája: Már van olyan cég, amelyik olcsóbban kapja a gázt, mint a lakosság

A cégek már olcsóbban vehetnek gázt, mint a lakosság az átlagfogyasztás fölötti tarifa szerint – derül ki az MVM adataiból, az Átlátszó számításai szerint. Most azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban a további áremelkedéstől félve fix árú szerződést kötöttek a szolgáltatójukkal, a földgáz világpiaci ára ugyanis hónapok óta zuhan.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink