Teljes körű választási megfigyelő misszió jön Magyarországra

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az április 3-i országgyűlési választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – írja az Eurologus. Erre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

Mint ismert, a magyar kormány meghívására az úgynevezett igényfelmérő misszió januárban tanulmányozta Magyarországon a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat. Nemcsak az állami szervek képviselőivel, hanem ellenzéki és kormánypárti politikusokkal, újságírókkal és a civil társadalom képviselőivel is találkoztak.

Ezt követően azt javasolták, hogy

18 hosszú távú megfigyelő érkezzen Magyarországra, akikhez majd további 200 olyan megfigyelő csatlakozik, akik röviddel április 3-a előtt érkeznek, majd a választások után néhány nappal távoznak.

Az értékelésben az aggályok között említették

  • az esetleges választói megfélemlítést és szavazatvásárlást, különösen a kiszolgáltatott csoportok, például a romák és a vidéki közösségek körében,
  • a választások médiavisszhangját,
  • a kampányfinanszírozás átláthatóságát,
  • a választási panaszok felülvizsgálatának folyamatát, a nyilvános meghallgatás hiányát.
  • illetve a gyermekvédelmi népszavazás egyidejű megtartásának hatását ezekre a szempontokra.

Az EBESZ azt is kifogásolta, hogy

a korábbi ajánlásaival ellentétben a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok nagyjából változatlanok maradtak a legutóbbi parlamenti választások óta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

108 éve hunyt el Görgei Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink