Tíz éve hunyt el Makovecz Imre

A Kossuth-díjas építész 2011. szeptember 27-én örökre megpihent. Makón 12 épület őrzi munkáját, valamint zajlik a fürdő családi- és élményzónájának építése.

Makovecz Imre (1935-2011) a Hagymaház rekonstrukciója kapcsán került kapcsolatba Makóval. Ezt követően feladatot vállalt a gimnázium és sportcsarnokának megépítésében, a főtér felújításában, a Kossuth-szobor áthelyezésében, a Kálvin téri iskolaépület újjászületésében, az új makói buszpályaudvar és az újvárosi bölcsőde megtervezésében, valamint a Csanád vezér téri közhivatalok háza kialakításában. Ő tervezte a Marczibányi téren megvalósuló zenepavilont. Legjelentősebb makói munkája a városi fürdőkomplexum megtervezése volt, melynek átadását már nem érhette meg – írja a város honlapja.

,,Én azzal foglalkozom, hogy településeket élesszünk újjá, hogy kitaláljuk, hogyan tudnak jobban élni az emberek.”

– ezt az önkormányzat gondozásában, 2016-ban megjelent kiadványban olvashatjuk. Ezért is fogadta el a város felkérését az első, majd az azt követő további 11 makói munkájára: „Minden bizodalmam azokban a tevékenykedő emberekben van, akik tiszta szívű, szorgalmas emberek, akik hajlanak a tennivalókhoz, akár műszerészek, akár parasztok, akár polgármesterek legyenek is.”

Makovecz a következő makói épületeknél vállalt szerepet:

 • Hagymaház – 1998
 • József Attila Gimnázium és Erdei János Sportcsarnok – 2001
 • Tanuszoda – 2007
 • Belvárosi térrendezés – 2008
 • Buszpályaudvar – 2010
 • Kálvin Téri Református Általános Iskola – 2010
 • Búza utcai bölcsőde – 2011
 • Közhivatalok Háza – 2011
 • Zenepavilon – 2012
 • Makói Hagymatikum Gyógyfürdő – 2012
 • Városi Könyvtár – 2019
 • Fürdőbővítés – 2022

Nyolc különböző tematikájú kiállítási anyagot mutatott be Makovecz halálának tizedik évfordulóján a Makovecz Imre Alapítvány, amely a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen egy vándorinstallációt is útjára indított hétfőn. A vándorinstallációt a Vigadó téren avatták fel. A Makovecz Imre épületeit kép- és videóanyaggal bemutató oszlopinstalláció négy hétig látható Budapesten, ezt követően útjára indul, hogy az ország számos településén kiállítsák.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Jövőre sem maradunk makói naptár nélkül

A Szirbik Miklós Egyesület elkészítette a 2024. évi naptárját, amely Híres makóiak címmel jelent meg. Galamb Józseftől Pulitzeren át Mályusz Elemérig 12 híres makói fotója és rövid életrajza kapott benne helyet – számolt be róla az egyesület elnöke, Zeitler Ádám.

Tovább olvasom »