📺 Tizenegy lopás volt tavaly Kiszomboron, bár mindet egy személy követte el

Szirbik Imre polgármester és Balázs Zoltán képviselő nélkül tartotta soros testületi ülését a kiszombori képviselő-testület. Az ülésen a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgárőrség és a határrendészet adott tájékoztatást.

A beszámolók sorát Balogh Róbert makói tűzoltóparancsnok kezdte. Ismertette, 311 esetük volt tavaly, ez megfelela 20 éves átlagnak, ebből 55 Szegedhez és Békés megyéhez kötődött, volt olyan, hgy ők értek elsőként Battonyára. A szabadtéri tűzesetek száma 55 százalékkal volt több Makó környékén, mint tavaly és összesen 515 hektár égett le, ebből 10 hektár gabona volt. 33 balesetnél segédkeztek, 8-szor jelzett a szén-monoxid érzékelő és szerencsére csak 1 könnyű sérültjük volt.

Kiszomborra 17 eseményre hívták őket, ebből 12 tűz volt.

Nagy Sándor, a Makói Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a rendőrség helyi feladatának 80 százaléka a határvédelemmel kapcsolatos. Egész évben kettő ittas sofőrt találtak a községben és egy halálos baleset volt.

11 lopás volt, de egy személy követte el mindet,

ő már azóta nincs szabadlábon. Nagy elmondása szerint változna a rendvédelmi szervek működése némiképp, ha Románia csatlakozna a schengeni övezethez.

Endrész Erzsébet képviselő azt kérte, figyeljenek a kerékcsigorgató, ,,vagánykodó” sofőrökre a központban, a körforgalomnál, Szekeres Krisztián alpolgármester pedig örömtelinek nevezte a gyalogos járőrök jelenlétét.

Szécsényi Gábor, a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség alosztályvezetője arról beszélt, hogy 9 embercsempészt fogtak el, 3.822 határsértőt tartóztattak fel, 745 főt fogtak el közösen a készenlétisekkel, makói- és más megyei rendőrökkel, polgárőrökkel, határvadászokkal, cseh- és osztrák rendőrökkel, valamint közös szolgálatokat látnak el a románokkal és a szerbekkel.

A község lakói is segítettek, az egyenruhások 151 illegális migránst tartóztattak fel Kiszombor közigazgatási területén belül lakossági bejelentés nyomán. Kiderült az is,

bár a román határszakaszon ez van legmesszebb Ukrajnától, mégis 4.525 menekültet léptettek be a háború óta,

közülük 1.758-an belépésre jogosító okmányok nélkül érkeztek. A hosszas beléptetés miatt gyerekbarát várótermet alakítottak ki a határátkelőn.

A kiszombori polgárőrök 2013. óta aktívak, jelenleg 28-an vannak és egy ifjúsági polgárőr a tagjuk. Kis Róbert, a vezetőjük elmondta, tavaly 3.875 órát töltöttek közterületen.

A négy tájékoztatót egyhangúlag elfogadta a testület.

Az ülésen Endrész Erzsébet kérte, hogy a polgármesteri tájékoztató legyen kicsit bővebb, ugyanis például az előző polgármester idején több mindenről lehetett olvasni és ő is tudja, hogy Szirbik Imre sokkal több mindent tesz, mint ami az írásos anyagban olvasható. A jegyző válaszában elmondta, ezek a legfontosabb ügyek, illetve amikben van konkrét lépés, aktualitás.

Az ülést élőben közvetítettük a Makói Csípős Facebook oldalán, itt lehet visszanézni:

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Már a makói Sparban is elérhető a Munch-ételmentés

Féléves tesztelést követően mostantól valamennyi SPAR és INTERSPAR áruházban bekapcsolódhatnak a vevők a tudatos élelmiszermentés folyamatába a Munch-applikációval, amelyen keresztül akár 66 százalékkal olcsóbban, gyorsan és kényelmesen juthatnak hozzá jó minőségű élelmiszerekhez – írja közös közleményében a SPAR Magyarország és a Munch Europe.

Tovább »

📺 Makói nagycsoportos ovisok a biztonságos közlekedéssel ismerkedtek

Május 16-án indított útjára egy 10 állomásos road-showt a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával. Ennek részeként nagycsoportos óvodások számára szerveznek közlekedésbiztonsági programokat, ma a hetedik helyszínre érkeztek, Makóra.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink