Tizenhárom főt utasítottak ki tegnap

Szombaton 23 ügyben kezdeményezte gyorsított bírósági eljárás lefolytatását a Szegedi Járási Ügyészség, valamennyi esetben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A bíróság a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 13 esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, amelyekben kiutasítást alkalmazott, míg 4 ügy tárgyalását elhalasztotta. A bíróság a vádlottakat 4 esetben 1 év, 9 esetben 2 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság ítéletei közül egyet a vádlott és védője enyhítés érdekében megfellebbezett, a többi jogerőre emelkedett.

A vádlottak szeptember 16-án Röszkénél, a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény alatt, valamint azon átmászva, vagy korábban, ismeretlen személyek által kihasított résen keresztül jutottak be az ország területére. Egy esetben a vádlott a létesítményen elhelyezett, ismeretlen személyek által korábban erőszakkal kinyitott zárt kapun keresztül lépett be a létesítmény által védett területre.

A vádlottak közül 8 fő afgán, míg 5 kongói állampolgárságúnak vallotta magát.

A bíróság kérdésére a vádlottak valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy a részükre tolmácsolás útján lefordított ítéletet megértették, az ítélet írásban történő fordítását nem kérik.

A fentieken kívül a Szegedi Járási Ügyészség 12 gyanúsított vonatozásában kezdeményezte a mai napon kényszerintézkedés elrendelését. Közülük 2 esetében nem született döntés, ugyanis a gyanúsítottak az indítvány tárgyában tartott meghallgatáson nem jelentek meg. A bíróság 7 esetben előzetes letartóztatást, míg 3 esetben házi őrizetet rendelt el október hó 19. napjáig.

Az ügyész azért kezdeményezte a gyanúsítottak vonatkozásában a kényszerintézkedés elrendelését, mert álláspontja szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy szeptember 16-án napján a szerb-magyar határ szerb oldalán várakoztak az ún. gyoda kerítéssel fedett kapu előtti területen, mivel Magyarország terültére szerettek volna átjutni. Időközben tömegzavargás alakult ki, amelyeknek a gyanúsítottak is részesei voltak és délután 17 óra körüli időben a tömegzavargás eredményeként kidöntött gyoda kerítésen keresztül jogosulatlanul beléptek Magyarország területére.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy valamennyi gyanúsított esetében fennállt a szökés-elrejtőzés veszélye, valamint egyikőjük esetében alappal lehetett következtetni arra is, hogy a bizonyítási eljárás sikerét megnehezíteni vagy meghiúsítani törekedne, ezért előzetes letartóztatásukat elrendelte.

A bíróság végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így azok nem emelkedtek jogerőre.

(Szegedi Törvényszék sajtóosztály)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink