Tizenhárom főt utasítottak ki tegnap

Szombaton 23 ügyben kezdeményezte gyorsított bírósági eljárás lefolytatását a Szegedi Járási Ügyészség, valamennyi esetben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A bíróság a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 13 esetben büntetőjogi felelősséget megállapító határozatot hozott, amelyekben kiutasítást alkalmazott, míg 4 ügy tárgyalását elhalasztotta. A bíróság a vádlottakat 4 esetben 1 év, 9 esetben 2 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A bíróság ítéletei közül egyet a vádlott és védője enyhítés érdekében megfellebbezett, a többi jogerőre emelkedett.

A vádlottak szeptember 16-án Röszkénél, a szerb-magyar államhatáron felállított, Magyarország államhatárának rendje védelmét biztosító létesítmény alatt, valamint azon átmászva, vagy korábban, ismeretlen személyek által kihasított résen keresztül jutottak be az ország területére. Egy esetben a vádlott a létesítményen elhelyezett, ismeretlen személyek által korábban erőszakkal kinyitott zárt kapun keresztül lépett be a létesítmény által védett területre.

A vádlottak közül 8 fő afgán, míg 5 kongói állampolgárságúnak vallotta magát.

A bíróság kérdésére a vádlottak valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy a részükre tolmácsolás útján lefordított ítéletet megértették, az ítélet írásban történő fordítását nem kérik.

A fentieken kívül a Szegedi Járási Ügyészség 12 gyanúsított vonatozásában kezdeményezte a mai napon kényszerintézkedés elrendelését. Közülük 2 esetében nem született döntés, ugyanis a gyanúsítottak az indítvány tárgyában tartott meghallgatáson nem jelentek meg. A bíróság 7 esetben előzetes letartóztatást, míg 3 esetben házi őrizetet rendelt el október hó 19. napjáig.

Az ügyész azért kezdeményezte a gyanúsítottak vonatkozásában a kényszerintézkedés elrendelését, mert álláspontja szerint megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy szeptember 16-án napján a szerb-magyar határ szerb oldalán várakoztak az ún. gyoda kerítéssel fedett kapu előtti területen, mivel Magyarország terültére szerettek volna átjutni. Időközben tömegzavargás alakult ki, amelyeknek a gyanúsítottak is részesei voltak és délután 17 óra körüli időben a tömegzavargás eredményeként kidöntött gyoda kerítésen keresztül jogosulatlanul beléptek Magyarország területére.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy valamennyi gyanúsított esetében fennállt a szökés-elrejtőzés veszélye, valamint egyikőjük esetében alappal lehetett következtetni arra is, hogy a bizonyítási eljárás sikerét megnehezíteni vagy meghiúsítani törekedne, ezért előzetes letartóztatásukat elrendelte.

A bíróság végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így azok nem emelkedtek jogerőre.

(Szegedi Törvényszék sajtóosztály)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink