Több mint 100 éves plakát került a József Attila Múzeum birtokába

A plakáton több helyen is szerepel a neve a 122 éve született Páger Antalnak, de az értékes dokumentum több szempontból is nagyon érdekes és különleges.

A plakáton szereplő dátum 1919. április 21. Ebben az évben a francia, majd román megszállást a Tanácsköztársaság egy hónapos uralma előzte meg. Az ország meg nem szállt részét, ekkor már Kun Béla irányította. A katolikus nagy ünnepre, húsvét vasárnapra és hétfőre tervezett program célja volt, hogy erősítse az új ideológiát. A „felkért” szereplők többsége szinte biztos, hogy nem önként és lelkesedve vett ebben részt – fogalmazott közösségi oldalán a makói múzeum.

A megsárgult plakát dr. Tóth István szegedi történész segítségével gazdagítja a gyűjteményt. A plakáton lévő program vörös katona napjaként hirdeti meg a kétnapos népünnepélyt.

A 20 éves Páger Antal együtt szerepel Bauer Mancival, Golner Böskével, és szívbéli jó barátjával Gerzonics Elemérrel. A több mint 100 éves dokumentum az egész programsorozatban szereplő csoportokat, és a szervező „vigalmi bizottság” tagjait is felsorolja.

112 éves plakát került a makói József Attila Múzeum birtokába VÖRÖS KATONA NAP –április hó 21-én, húsvét hétfőjén Nem…

Közzétette: József Attila Múzeum – 2021. január 29., péntek

Szeretne a jövőben is olvasni hasonló cikkeket?

A Makói Csípős mögött nem állnak milliárdosok, működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk. A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink