Több mint harmincötezer diák választotta eddig a katasztrófavédelmet

A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében 2016. január 1-jétől ötven órányi közösségi szolgálatot kell teljesítenie minden, érettségi előtt álló középiskolásnak, ezt az időt a katasztrófavédelem valamelyik szervezeti egységénél is eltölthetik. A szervezet kimagasló népszerűségnek örvend a diákok körében: az elmúlt hét félévben országos szinten több mint harmincötezren vállaltak katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot.

A szolgálatot a középiskolai tanulmányokkal párhuzamosan, bármelyik félévben teljesíthetik a diákok, összesen hét területen. Az egészségügyi, a szociális és jótékonysági, az oktatási, a kulturális és közösségi, a környezet- és természetvédelmi, valamint a sajátos nevelési igényű gyermekekkel és idős emberekkel folytatható sport- és szabadidős tevékenységek területei mellett katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésére is lehetősége van a fiataloknak, amelyre a szervezet kiemelt figyelmet fordít.

A katasztrófavédelem jelentős megelőzési lehetőségnek tartja a középiskolás diákok közösségi szolgálatát, a gyermekek és a fiatalok szakmai felkészítését ezért kiemelten fontos célkitűzésként kezeli. Éppen ezért a szervezet országszerte lehetőséget biztosít a középiskolások számára arra, hogy közösségi szolgálati kötelezettségüket a szervezet valamelyik egységénél teljesítsék. Miközben a diákok a tűzmegelőzés, a tűzvédelem, a polgári védelem és az iparbiztonság területén láthatnak el feladatokat, a katasztrófavédelem nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatiasságra is.

Katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítésére 2012 elejétől van lehetősége a középiskolásoknak, amely az elmúlt hét félévben egyre nagyobb népszerűségnek örvend: amíg 2014-ben összesen 16 ezer 923 diák választotta a katasztrófavédelmet, addig 2015-ben csak az első félévben ez a szám már a tízezret is meghaladta, 10 ezer 395 jelentkezővel. A szervezetnél közösségi szolgálatot teljesítő diákok száma ezzel átlépte a harmincötezret.

Csongrád megyében 2015-ben eddig több mint négyszáz diák töltötte az előírt óraszámok egy részét a katasztrófavédelemnél. A megyében többek között a szentesi, a szegedi és a hódmezővásárhelyi parancsnokság is rendszeresen fogad tanulókat. Az iskolákkal között megállapodás alapján kollégáink évente több alkalommal tartanak előadásokat a középiskolások számára, ahol ismertetik a katasztrófavédelmi közösségi szolgálat felépítését, előnyeit.

A katasztrófavédelem összetett feladatrendszerének egyik fontos célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a katasztrófavédelmi ismereteket és erősítse az emberekben a katasztrófák megelőzése iránti elkötelezettséget. Ezek a célok az ifjúságon, a diákokon keresztül érhetők el a leghatékonyabban, ezért is kiemelkedő eredmény a közösségi szolgálat bevezetése, a katasztrófavédelmi szervek ez irányú munkája és az egyre nagyobb számban érkező tanulók foglakoztatása.

(Csongrád Megyei Katasztrófavédelem)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

,,A vakot (…) átvezetik az utcán, a bénán is segítenek, de a dadogóst mindenki csak kiröhögi.”

Tovább »

kapcsolódó cikkeink