Több mint két ,,makónyival” lettünk kevesebben 1 év alatt

Friss népmozgalmi adatokat tett közzé péntek délelőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gyorstájékoztató szerint 2022 márciusában a 2021. márciusihoz képest 11 százalékkal kevesebb, 9670 gyermek született.

A halálozások száma 11 746, ami a tavaly márciusi értéknél 35 százalékkal kevesebb, de – teszik hozzá – a csökkenés a Covid harmadik hullámának magas bázisértékén alapul. A járvány előtti, 2019. márciusi adatokhoz képest viszont a halálozások száma 1,7 százalékkal magasabb. Így a 2022. március havi természetes fogyás 4776 fő.

Egy év alatt (2021. április és 2022. március között) 90 371 gyermek született, ami 2,2 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző 12 hónapban. Ezzel párhuzamosan a termékenységi arányszám 1,57-ről 1,55-re csökkent.

Tizenkét hónap alatt 148 574-en hunytak el, ez 0,9 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző egy évben.

Így a természetes fogyás egy év alatt 58 203 fő lett, ami 1,1 százalékkal nőtt az azt megelőző 12 hónaphoz képest.

A születések száma csak a fővárosban emelkedett (1,1 százalékkal), a többi régióban csökkent. Ezzel párhuzamosan ugyancsak Budapesten csökkent legnagyobbat a halálozások száma is, 2021. április és 2022 március között 8 százalékkal kevesebben hunytak el, mint az előző 12 hónapban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Az új határvadászok tizede már felmondott

Augusztus 15. és november 21. között 86 szerződéses határvadász fel is mondott (hatósági szakzsargonnal élve: benyújtotta lemondó nyilatkozatát) – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Vagyis, az aktív állomány tizede már lemorzsolódott, hiszen a felmondás azonnal hatállyal megszünteti a rendőrségi jogviszonyt.

Tovább »

Fejlemény a Bartók-ügyében: a bíróság mérlegelés nélkül utasította el tiltakozó szülők kérelmét

Az ítélőtábla nem mást mondott, minthogy a bíróság iratellenes érvre alapozva, mérlegelés nélkül utasította el a kérelmünket – azaz nem létezik semmilyen irat, amire hivatkozhat a tankerület, hogy jogosan van a Bartók az Almásiban. Szóval indul a második menet – adta hírül a bartókos szülők jogi képviselője az iskoláért összefogott csoportban.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

A nap témája: A Tesco vezetője elmagyarázta, az árstopok hogyan pörgetik az inflációt tovább

Az ársapka torzítja a piacot, más termékek árát mesterségesen megdobja és így még tovább gerjeszti az inflációt – erről beszélt Pálinkás Zsolt, a Tesco magyarországi vezérigazgatója a Forbes-nak adott interjújában. A beszélgetésből az is kiderült, hogy az áruházláncnak évente akár 11 milliárd forintos veszteséget is okozhat az intézkedés, de semmiképp nem akarják elhagyni a magyar piacot.

Tovább olvasom »