Több mint kétszáz éves a görögkatolikus templom

Vasárnap délelőtt tartotta a Templom közben található épület felszentelésének ünnepét a Makói Görögkatolikus Egyházközség. A Szent Liturgiát a Debrecenből érkezett dr. Seszták István vezette. 

36796631 28144774

 

1786-ban szentelték fel a Templom közben található görögkatolikus templomot, a szentélyt a hajótól elválasztó fal, ún. ikonosztáz egyidős az épülettel. A hagyomány szerint a templomokat egy-egy ünnepre szentelik fel; ezt Istenszülő oltalmának ünnepén avatták. – Mindez azt jelenti, hogy Isten anyja képes a nehézségekben, vagy az örömökben megsegíteni a híveket – fogalmazott dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke.

A debreceni vendég elcsodálkozott azon, hogy a görögkatolikus egyház főleg az észak-keleti területeken hódított teret, Makón mégis egy ősi egyházközség működik, távol a központtól. – Szeretném bátorítani a jelenlévőket, inspirálni őket, visszatekinteni a múltra, úgy, hogy a jövőt is számba vesszük – árulta el főhelynök.

Makón jelenleg háromszáz fős a közösség, ám a jelentős nagyságú udvar, kert és a régi épületek arról árulkodnak, hogy jóval nagyobb lehetett az idejárók száma. A templom tavaly kinevezett parókusa, Bíró István a környéken így is több mint ezer hívővel találkozik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

Covidos lett Szabó Bálint

Az első tünetek pénteken éjszaka jelentkeztek, a teszt a mai napon lett pozitív; jelenleg klinikai ellátásban részesül – olvasható a Mindenki Szegedért Mozgalom oldalán.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink