Több mint kétszáz éves a görögkatolikus templom

Vasárnap délelőtt tartotta a Templom közben található épület felszentelésének ünnepét a Makói Görögkatolikus Egyházközség. A Szent Liturgiát a Debrecenből érkezett dr. Seszták István vezette. 

36796631 28144774

 

1786-ban szentelték fel a Templom közben található görögkatolikus templomot, a szentélyt a hajótól elválasztó fal, ún. ikonosztáz egyidős az épülettel. A hagyomány szerint a templomokat egy-egy ünnepre szentelik fel; ezt Istenszülő oltalmának ünnepén avatták. – Mindez azt jelenti, hogy Isten anyja képes a nehézségekben, vagy az örömökben megsegíteni a híveket – fogalmazott dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke.

A debreceni vendég elcsodálkozott azon, hogy a görögkatolikus egyház főleg az észak-keleti területeken hódított teret, Makón mégis egy ősi egyházközség működik, távol a központtól. – Szeretném bátorítani a jelenlévőket, inspirálni őket, visszatekinteni a múltra, úgy, hogy a jövőt is számba vesszük – árulta el főhelynök.

Makón jelenleg háromszáz fős a közösség, ám a jelentős nagyságú udvar, kert és a régi épületek arról árulkodnak, hogy jóval nagyobb lehetett az idejárók száma. A templom tavaly kinevezett parókusa, Bíró István a környéken így is több mint ezer hívővel találkozik.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

Dr. Lantos Péter professzor lesz Makó díszpolgára

Szerdán zárt ülésen döntött arról a testület, hogy Makó Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz Dr. Lantos Péter professzor részére, elismerve ezzel egész életművét, mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez. Az elismerést az augusztus 20-i ünnepségsorozat részeként adják át.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink