📷 Több száz érdeklődő volt a Galamb iskola gépmustráján

Kilencedik éve rendezi meg a Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola a gépmustrát, vagyis amióta átvette az iskola fenntartását az Agrárminisztérium. Csütörtök délelőtt bemutatták a mezőgazdasági szakmákat és azt az oktatást, ami náluk folyik.

A nyílt napon több százan voltak a makói iskolásokon kívül érkeztek többek között Vásárhelyről, Apátfalváról, Magyarcsanádról, Csanádpalotáról és Szegedről. Az intézményben kertésztechnikusokat, kertészeket, gépészeket, gépésztechnikusokat, gazdákat és mezőgazdasági technikusokat képeznek.

Ezeket a szakmákat nem lehet teljesen elválasztani egymástól. Számukra a szántóföldi növénytermesztési struktúrák mind ugyanazokkal a kihívásokkal állnak szemben Magyarországon: pl. klímaváltozás, geopolitika

– magyarázta a Makói Csípősnek Horváth Zoltán.

Éppen ezért tíz éve azon dolgoznak, hogy új, de létező technológiákat hozzanak be, most a második nagy nemzetközi pályázatuk zajlik, az intelligens növényházak működését bemutató oktató tananyagot készítenek. Felismertük, hogy a régi, 10, 20,30 éve bevált módszereken változtatnunk kell – fogalmazott az igazgató.

Jelenleg több mint 60 településről vannak tanulók és 270 fős a létszám. Vannak, akik a jövőben saját vállalkozásban helyezkednek el, mások cégekhez mennek majd el, vagy éppen a fizikai munkát választják.

Csütörtök délelőtt a traktorok és a kombájn mellett az érdeklődők dolgozhattak a mikroszaporító laborban, anyagvizsgálatot végezhettek a szakítószilárdságot mérő géppel, kipróbálhatták a kormányautomatika szimulátort, a 3D nyomtatót, a virágkötészetet és diákklubban lehetett falatozni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink