Tömegesen érkeznek a Maros-ártérbe a süvöltők

Az utóbbi napokban egyre nagyobb számban érkeznek az északi országokból a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira a süvöltők – közölte a nemzeti park a héten. (Kiemelt fotó: Marik Pál/kmnp.hu)

A Maros-ártérben is sűrűn felcsendül jellegzetes „phü-phü” és „hi-üp” hangjuk, melyről a nevüket is kapták. Ez a kistestű énekesmadár Európa magasabb hegyvidékein, a fenyőövezetekben költ. Magyarországon csak nagyon ritkán rak fészket a hegyvidéki fenyvesekben. A Körös-Maros Nemzeti Parkban csak telelő fajként jelenik meg, általában november végétől február végéig, március elejéig tartózkodik itt. Nagyobb csapatokban elsősorban az ártéri erdőkben, például a Maros-mentén fordul elő. Magevő madár, legjobban a kőrisfák termését kedveli – írja a nemzeti park honlapja.

A nagyon hideg, havas téli napokon előfordul, hogy a süvöltők a városokba, falvakba is bemerészkednek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink