Továbbra sem lesz önálló egészségügyi minisztérium

Biztosan nem lesz önálló egészségügyi minisztérium – jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Orbán Viktornak címzett levele kapcsán, amelyben a testület pontokba szedte, hogy szerintük milyen intézkedésekre van szükség az egészségügy javulásához.

Gulyás Gergely csütörtöki válaszában kifejtette, hogy a most záruló ciklusban számos átalakítás történt az egészségügyben a MOK-kal egyeztetve, sőt, mindez teljes nemzeti egyetértésben történt meg, hiszen az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúan szavazta meg a parlament is.

A miniszter emlékeztetett, hogytörténelmi orvosi béremelés történt, és azt is hozzátette, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Mint fogalmazott, az orvosi kamarával továbbra is együttműködésre törekszenek, nyitottak a hivatásrend felvetéseire, amelyekről az új egészségügyi irányítás fog tárgyalni velük.

,,Azt a felismerést, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának felállításához vezetett, azaz, hogy a humán területeket egy tárcán belül kell kezelni, továbbra is fenn kell tartani, függetlenül attól, hogy milyen szerkezetben áll fel az új kormány”

– indokolta az önálló egészségügyi tárca felállításának elutasítását később a politikus.

Azonban akkor azt is megjegyezte:

lehetséges, hogy ez még a későbbiekben változik.

Ujhelyi István EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja úgy reagált Gulyás Gergely szavaira, hogy

,,ez annyit jelent, hogy a Fidesznek nem fontos a magyar emberek egészsége és ellátása”.

,,A Fidesz értékrendjét bizonyítja, hogy jóval az uniós átlag alatt fordít állami támogatást az egészségügyi ellátórendszer finanszírozására és működtetésére; az általam javasolt Európai Egészségügyi Unió kezdeményezését pedig – amely európai szintű minőségi ellátást garantálna minden tagállamban – a Fidesz nemzeti szuverenitási kérdésként kezeli és elutasítja” – írta Ujhelyi, aki szerint több tény azt mutatja, hogy a pénzügyi megszorításokat épp az egészségügyön kezdték.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Gyermeknapra Bohócdoktor csomagot kapott 25 gyermekkórház

A gyermeknap előtti hetekben a piros orros önkéntesek lelkesen dobozokba csomagolták a játékokat, írószereket, finomságokat tartalmazó ajándékokat, melyeket a Foxpost szállít ki a gyermekkórházakba. A tárgyi adományozás segíti a hosszabb ideig benn fekvő gyermekek számára a lelki egyben maradást.

Tovább olvasom »