Országosan is egyedülálló kísérlet a Galamb iskolában

A Precision Planting, chicago-i központú cég és a Bay Zoltán társaság közösen dolgozott együtt és közben jelen voltak a tanulók is – így zajlott a kukoricavetési bemutató csütörtök délelőtt az Igási úton, az Alföldi ASzC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola földjén.

Ez a vetés egy 1 éves projekt vége. Szeptemberben, a tanév elején kezdődött a közös munkánk a Precision Planting céggel, akiknek jelenleg Bugacon van egy lerakatuk. Az ország egyetlen olyan mezőgazdasági iskolája vagyunk, ahol jelen van ez a technológia és a diákok nem csak megnézhetik, hanem ők fogják elvetni a kukoricát, ők vettek részt a felkészítéseken, elméleti előadásokon, ahol ezt a vetési kísérletet megismerhették. Ez a traktor itt is fog maradni nálunk és a tanulók ezen keresztül fogják megtanulni a precíziós vetési fogásokat – fejtette ki a Makói Csípősnek Horváth Zoltán igazgató.

Különböző talajtípusok voltak előkészítve, – szántott, hengerelt, szármaradványos, zöldített, – és ezeken különböző beállításokkal más-más kukoricaféléket ültettek el. Az itt lévő diákok végzős technikusok, ők vitték végig a projektet szeptembertől. Az az iskola terve, hogy ezt folytassák, a mindenkori 11. és 13. osztályosok vegyenek részt benne.

A Bay Zoltán társaság kutatói is jelen voltak egy monitoring drónnal. Ők egyébként olyan biostimulánsokat állítanak elő, aminek majd a közös agrárpolitika bevezetésénél lesz jelentősége. Ugyanis a kijuttatott kemikáliák (műtrágya, permet) számát csökkenteni kell. A biostimulánsokkal próbálják kiváltani ezeket, illetve klímaváltozás ellenálló növényfajtákkal kísérleteznek.

A Galamb iskolának 200 hektár állami földje van, ebből az Igási úton 20. Fele kukorica, fele búza, a közepén lucerna.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

A nap idézete

75 éve született Kishonti Ildikó (született: Schnur Ildikó) magyar színésznő.

Tovább »

Az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszert, lejárhat az árstop

A múlt hétvégén nemcsak a szokásos nagybevásárlást végezték el az emberek, hanem az árstopos termékekből is többet vásároltak, elkezdtek felhalmozni, mivel senki sem tudja, hogy a jövő héttől megszűnik-e az árstop, amelynek hatására hatalmasat drágulnának ezek a termékek – írja a Portfolio.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Vizsgálják a Tisza és a Maros gátrendszerét

A Tisza és a Maros alsó szakaszának településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védő, 80 kilométeres gátrendszerét vizsgálják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói roncsolásmentes módszerekkel – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább olvasom »