Országosan is egyedülálló kísérlet a Galamb iskolában

A Precision Planting, chicago-i központú cég és a Bay Zoltán társaság közösen dolgozott együtt és közben jelen voltak a tanulók is – így zajlott a kukoricavetési bemutató csütörtök délelőtt az Igási úton, az Alföldi ASzC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola földjén.

Ez a vetés egy 1 éves projekt vége. Szeptemberben, a tanév elején kezdődött a közös munkánk a Precision Planting céggel, akiknek jelenleg Bugacon van egy lerakatuk. Az ország egyetlen olyan mezőgazdasági iskolája vagyunk, ahol jelen van ez a technológia és a diákok nem csak megnézhetik, hanem ők fogják elvetni a kukoricát, ők vettek részt a felkészítéseken, elméleti előadásokon, ahol ezt a vetési kísérletet megismerhették. Ez a traktor itt is fog maradni nálunk és a tanulók ezen keresztül fogják megtanulni a precíziós vetési fogásokat – fejtette ki a Makói Csípősnek Horváth Zoltán igazgató.

Különböző talajtípusok voltak előkészítve, – szántott, hengerelt, szármaradványos, zöldített, – és ezeken különböző beállításokkal más-más kukoricaféléket ültettek el. Az itt lévő diákok végzős technikusok, ők vitték végig a projektet szeptembertől. Az az iskola terve, hogy ezt folytassák, a mindenkori 11. és 13. osztályosok vegyenek részt benne.

A Bay Zoltán társaság kutatói is jelen voltak egy monitoring drónnal. Ők egyébként olyan biostimulánsokat állítanak elő, aminek majd a közös agrárpolitika bevezetésénél lesz jelentősége. Ugyanis a kijuttatott kemikáliák (műtrágya, permet) számát csökkenteni kell. A biostimulánsokkal próbálják kiváltani ezeket, illetve klímaváltozás ellenálló növényfajtákkal kísérleteznek.

A Galamb iskolának 200 hektár állami földje van, ebből az Igási úton 20. Fele kukorica, fele búza, a közepén lucerna.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

102 éve született Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész.

Tovább »

Letették a kínai csomagolóüzem alapkövét Makón

Csomagolóanyag-gyárat épít a hongkongi hátterű Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban, a 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkövét kedden tették le. A következő 12 hónapban elkészül az üzemet kiszolgáló infrastruktúra, a gyár pedig 2024 szeptemberében működésbe állhat.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink

Letették a kínai csomagolóüzem alapkövét Makón

Csomagolóanyag-gyárat épít a hongkongi hátterű Benepack Hungary Kft. Makón az ipari parkban, a 65 millió eurós (25,3 milliárd forintos) beruházás alapkövét kedden tették le. A következő 12 hónapban elkészül az üzemet kiszolgáló infrastruktúra, a gyár pedig 2024 szeptemberében működésbe állhat.

Tovább olvasom »

Vasárnap Makón volt a legtöbb eső az egész országban

Vasárnap is maradtak a felhők felettünk, melyekből a délelőtt folyamán a Dunántúlon nagy területen esett az eső. Ugyanakkor az ország keleti részében pedig ,,tomboltak a zivatarok”, sőt szupercellák is előfordultak – számolt be róla az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Tovább olvasom »