Továbbra sem találtak elég orvost és szakdolgozót a makói szülészet újraindításához

Akkora személyzet kell, ami garantálja a baba és az anya épségét – fogalmazott a múlt heti testületi ülésen Kallai Árpád. A főigazgató a makói kórház jelenéről adott tájékoztatást és persze kérdésként felmerültek a szünetelő osztályok.

A Hódmezővásárhelyi – Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója elsőként arrólt beszélt, hogy a koronavírus előtt 5600 aktív fekvő betegük volt, később 3 ezret tudtak ellátni az ágyak átszervezése miatt. Idén már 4 ezerre visszatért ez a betegszám, de néhány osztály továbbra is szünetel.

30 ezer ápolási nap volt 2019-ben, ez 7 ezerre csökent le a krónikus osztályokon a covid alatt, jelenleg 17 ezer ez a szám. A járóbeteg ellátás nem csökkent jelentősen, 140 ezren fordultak meg, a koronavírus alatt 100 ezren és idén visszaállt 140 ezer betegre. Hozzátette,

reméli, a makóiak elégedettek a kórház működésével.

Hadik György képviselő, aki maga is a kórház orvosa azt emelte ki, ment a ,,sápítozás„, hogy ,,jajj, mi van a makói kórházban„, de az elhangzottak alapján minden rendben van. Valamiért úgy zárta gondolatait:

,,Guruló dollárokat nem lehetne a makói kórházra fordítani?”

Mucsi Tamás a bőrgyógyászati osztályról és az ortopédiáról érdeklődött, Zeitler Ádám a szülészetről, valamint, hogy mekkora a szakember hiány.

Kallai Árpád a szünetelő osztályokat olyan szakterületeknek nevezte, ,,amelyek vidéken nehezen megoldhatóak.” A bőrgyógyászat már a 10 évvel ezelőtti összevonáskor is problémás volt, de elmondása szerint tavasszal jön egy doktornő a makói osztályra. Az ortopédiát Czirók Gábor látja el, bővítik a rendelési időt, de a főigazgató szerint a gyermekek csípőszűrését a gyerek háziorvosok is el tudják végezni.

A szülészeti osztályt ,,nehéz tehernek” említette, ugyanis elsődleges a betegbiztonság és a szünetelés előtt ,,pengeélen táncolt a korfa„, az idősebb orvosoknak már egészségügyi kockázatot jelentett az esti ügyelet. Ekkor döntöttek a szüneteltetésről, ami azóta is tart, hogy mikor állítják vissza, nem tudta megmondani. 2019-ben egyébként 257 szülés volt a makói kórházban, 2023-ban pedig 387 makói szülés Hódmezővásárhelyen.

A szakdolgozói létszámhiányról azt mondta, a tendencia szerint újra népszerű lesz és fel tudják tölteni a helyeket. A jövőben konyhafelújítást, új fizikoterápiás központ építését és műtőblokk létrehozását tervezik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

91 éve hunyt el Ferenczi Sándor orvos, pszichoanalitikus, a magyar pszichoanalitikai iskola megteremtője.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink