Új kukásautók és chip az edényekre

1,768 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával valósul meg a 33 település alkotta a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése eszközbeszerzésekkel. Ennek keretében bevezetésre kerül az országban egyedülálló új, innovatív chip-es edényazonosító rendszer. A projektterület a Dél-Alföldi régióban Csongrád megye 30, és Bács-Kiskun megye 2 településére terjed ki, az érintett közel 266 ezer főnyi lakosság 97%-a Csongrád megyében él, 3%-a pedig két érintett Bács-Kiskun megyei településen. Egy önkormányzat a fejlesztésben nem vesz részt.

Cél modern, költség-hatékony módon üzemeltethető járművek beszerzése a kevert települési hulladékok begyűjtő infrastruktúrájának fejlesztésére, az elhasznált korábbi edényzet cseréje, valamint a zsákos gyűjtés felszámolása érdekében új edények beszerzése. A Regionális hulladéklerakó telep hatékonyabb kiszolgálásához új munkagépeket szerez be a Társulás, illetve acél konténereket is vásárolnak az intézményi és közterületi kommunális gyűjtés biztosítása érdekében.

A projekt keretében járatoptimalizálás is történik, egy innovatív új rendszert is bevezetése mellett: a gyűjtőedényekre edényazonosító chip kerül. Az ún. kukachip a gyűjtési rendszer optimalizálását és a „feketén” a szerződött mennyiségen felül kihelyezett hulladék elszállításából adódó többletköltség csökkenését eredményezi. A „tisztábban látás” mellett az új, GPS alapú rendszer megkönnyíti a panaszkezelést is, hiszen a chipes azonosítóval ellátott hulladékgyűjtő edények sorsát nyomon tudják követni. A hulladékszállító gépjárművekre fedélzeti egység kerül, ezek olvassák le a chipeket. Az edényekre szerelt passzív jeladó párosítva lesz az ügyfél-azonosító rendszerrel, mely a folyamatos adatfeldolgozás mellett statisztikai feldolgozást is lehetővé tesz.

A „Zöldjárat” bevezetésének célja a fenntartható településfejlődés környezeti feltételeinek, valamint a települési környezet állapotjellemzőinek javítása annak érdekében, hogy elősegítse az érintett városok, települések minden lakója számára az elfogadható életminőség javítását és az egészséges lakókörnyezet biztosítását.

A projekt, mint jellemzően az infrastrukturális fejlesztések, számos közvetett gazdasági, társadalmi hatással jár. A hatások közül a nyersanyag megtakarítás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának, ezzel a környezetterhelés mértékének csökkentése is lehetséges.

A Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás 2008-ban azzal a céllal alakult meg, hogy tagönkormányzatok részére EU-s színvonalú hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszert biztosítson. Feladatai között szerepel a hulladékgazdálkodási problémák megoldása. Az elmúlt évek során megszerzett tapasztalatok, továbbá a szigorodó hazai és európai hulladékgazdálkodási szabályoknak történő megfelelés érdekében a Társulás a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésére való törekvése folyamatos.

A projekt tervezett befejezése: 2015. december 15.

(fotó: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Legfrissebb híreink

kapcsolódó cikkeink