Új levegőtisztító technológiát vezet be a Givaudan

Az önkormányzat szerint a cég eddigi intézkedéseinek köszönhetően a lakossági panaszok csökkenő tendenciát mutatnak. A svájci székhelyű íz-, illat- és kozmetikai anyaggyártó vállalat makói gyáráról a szerdai testületi ülés egyik anyagában, a környezet alakulásáról szóló tájékozatóban olvashatunk.

A dokumentum szerint sajnos akadnak olyan makóiak továbbra is, akik a háztartásban található mindenféle hulladékot, PET-palackot, pelenkát, rongyokat használnak fel tüzelőként. Az is jellemző, hogy nyílt égésterű kazánokban, kályhákban bútorlapokat, OSB lapokat égetnek el. Ugyanakkor nőtt a vezetékes földgázbevezetésekre irányuló lakossági kérelmek száma, így a fűtési szezonokban a levegő minőségének javulása várható.

A tájékoztató megállapítja, a városban légszennyezés területén nagy ipari kibocsátókkal nem kell számolni. A ContiTech technológiai határértéken belül bocsát ki szennyezőanyagot. A Givaudan működése óta folyamatosan érkeznek lakossági panaszok az üzeme környékéről terjengő szagokkal kapcsolatban. A gyártó azt közölte az önkormányzattal, hogy több műszaki intézkedést hajtottak végre a kellemetlen szagok keletkezésének, terjedésének megakadályozása, csökkentése érdekében. A cég további fejlesztéssel 2021-ben egy új levegőtisztító technológiát kíván bevezetni az újonnan kialakításra kerülő gyártósort befogadó épületrészben keletkező ,,szennyezett levegő” megtisztítására.

Az Alföldvíz által üzemeltett makói szennyvíztisztító telep működésével kapcsolatban is sok lakossági panasz és bejelentés érkezett a bűzhatás miatt, de ez 2019-ben teljes mértékben megszűnt.

A városon áthaladó Nagyér csatorna kapcsán a városvezetés keresi a technológiai megoldáokat, hogy a Makón belüli szakaszon hogyan lehet megoldani a szagterhelést csökkentését, megszüntetését.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Makói Csípős kormányfüggetlen hírportál. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Donably-n könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi ezer forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb híreink

A nap idézete

33 éve hunyt el Csanádi Imre, költő, író, műfordító, balladagyűjtő; publicista, szerkesztő.

Tovább »

kapcsolódó cikkeink